Eltérően adózunk a juhok után

2019. augusztus 13., kedd, Gazdakör

Az országban megyénként változik a juhok után fizetendő jövedelmi adó – tette közé az agroinfo.ro. A weboldal az országos pénzügyi hivataltól kapott adatokra alapozza cikkét. Eszerint Buzău megyében a legkisebb a juhok után fizetendő adó, ott egy juh jövedelmi normáját 5,5 lejben állapították meg; ezzel szemben Dâmboviţa megyében 36,67 lejt vesznek alapul.

Az adó kiszámításának módját is közölték. A Pénzügyi Törvénykönyv 105. paragrafusának 2. bekezdése szerint adót csak az 50 főt meghaladó létszám után kell fizetni, azaz az első ötven juh utáni jövedelem adómentes. Az adóköteles juhok jövedelmi normájának tíz százaléka képezi a befizetendő adó összegét.

Példával is szolgáltak, magánszemély által tartott száz juhot véve figyelembe. Fehér és Szilágy megyékben juhonként 14 lej a jövedelmi norma. A feltételezett százfős seregből levonják az adómentes ötven darab juhot. A fennmaradó ötven fő egységes jövedelmi normája 50 juh × 14 lej, ami 700 lejt tesz ki. Ez az összeg jelenti az adózási alapot, aminek tíz százaléka 70 lej – az említett megyékben ennyit kell befizetnie a gazdának az államkasszába a százfős juhserege után.

Kovászna megyében – ugyancsak száz főre számolva – az adó 90 lej, egy juh jövedelmi normája 19 lej. Ugyanez a helyzet Hargita megyében is. Maros megyében egy juh jövedelmi normája 12 lej, száz juh után az adó 60 lej. A szomszédos Vrancea megyében többet kell fizetniük a juhászoknak, egy juh jövedelmi normája 21 lej, száz juh után az adó 105 lej. Brassó megyében még mélyebben kell zsebbe nyúlniuk a juhos gazdáknak, egy juh jövedelmi normája 27 lej, így a százfős sereg utáni adó 135 lej – írja az agroinfo.ro.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-08-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Túlsúlyban a verespofájú cigája (Juhtenyésztés a megyében)

A Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete a Tündérvölgyben évente megszervezett Juhászlakodalom rendezvény társszervezője. Idén is kivették részüket a szervezésből, lebonyolításból, az esemény tematikájához és az egyesület tevékenységi köréhez illően juhkiállítást is rendeztek. A juhtenyésztés jelenéről, jövőjéről Sorin Popicával, a megyei egyesület elnökével beszélgettünk a kiállításon.
2019-08-13: Gazdakör - :

Új juhfajtát tenyésztettek ki

Új juhfajtát tenyésztettek ki a Konstanca megyei Pallas Juh- és Kecsketenyésztési Országos Intézetben. Az új juhfajtát hamarosan elismeri az Országos Állattenyésztési Hatóság is. A Merom névre keresztelt új juhfajta jellegzetessége, hogy hajlamos hármas ikrek ellésére, húsz százalékkal több húst és tejet képes termelni – jelentette be az intézmény igazgatója, Radu Răduca.