Jó megélhetést biztosít a zöldségtermesztés

2019. augusztus 20., kedd, Gazdakör

Jövedelmező foglalkozás a zöldségtermesztés, kis területen is jelentős bevételt lehet megvalósítani – tudtuk meg Vass Rezső kézdivásárhelyi gazdától, aki falugazdászi tevékenységet is végez. Az agrármérnök végzettségű Vass tíz évvel ezelőtt kezdett el gazdálkodni, akkoriban a munkát édesapja mellett végezte. 2007-től – édesapja halála után – önállóan dolgozik. Tizenhárom hektáron szántóföldi növénytermesztést folytat, Esztelneken pedig 12 árnyi fóliasátorban zöldséget termel.

  • Vass Rezső és fia, Dávid az esztelneki fóliasátorban. A szerző felvétele.
    Vass Rezső és fia, Dávid az esztelneki fóliasátorban. A szerző felvétele.

Többféle paprika, padlizsán terem a védett területen, a szántóföldi kultúrák között van burgonya, hagyma, búza és repce is. A gazdával a zöldségtermesztés körüli kérdésekről beszélgettünk.
– Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a fóliasátras termelésben?
– A legnagyobb gond, hogy nincs munkaerő. A munkát nagyjából én végzem egy esztelneki asszony segítségével. Néha egy kézdivásárhelyi férfi is besegít.

– Nehéz egy fóliasátor léte­sítése?
– Az idén rosszul alakultak a dolgok. A második fóliasátorról a vihar letépte a borítást. Csak a fólia közel háromezer lejbe került. A fólia felhúzása is ezer lejben áll. Embereket kell fogadni, le kell ásni, ki kell feszíteni a fóliát, utána az alját leföldelni.

– Öntözés nélkül nem működik a fóliás termesztés. Hogyan tudta megoldani?
– Az öntözés saját kútból történik. Minden reggel ötkor kezdődik az öntözés, eltart kilenc óráig. A vizet búvárpumpa nyomja a kútból, s csepegtetős öntözőrendszer osztja szét a növények tövéhez. Lényegé­ben csak be kell indítani az öntözést, az önállóan működik, én időközben tudom végezni a gyomlálást, a kötözést.

– Honnan szerzi be a szükséges palántákat?
– Harminc százalékát én termelem meg, a többit egy sepsiszentgyörgyi palántatermelőtől vásárolom.

– A gyomok, kártevők irtására, a tápanyag biztosítására használ vegyszereket?
– Tavaly nem vegyszereztem. Idén sajnos kellett permetezni, főként a levéltetű ellen. A növények tápszerezését csak biomegoldásokkal rendezem. Amire a növényeknek szükségük van: kalcium, szilícium, vas, aminosavak és bór.

– Hol értékesíti a termést?
– Nagyjából a kapun belül adom el az árut. A helyi konfekciógyárban dolgozók állandó vásárlóim. A megmaradt minőségi árut egy kézdivásárhelyi üzletbe adom be. A 12 árnyi fóliasátorban termelt zöldségből származó bevétel elég egy háromtagú család fenntartására. A jövedelem hozzávetőleg húsz hektár gabona profitjának felel meg.

– Gondolkodik a termelőkapacitás növelésén?
– Igen, szeretnék vásárolni még két fóliasátrat, egyenként ötszáz négyzetmétereset. Ezenkívül egy komoly öntözőberendezést is szeretnék létesíteni víztározó tartállyal, teljes automatizálással. A tervezett fóliasátrak helyén jelenleg gyümölcsfák vannak. Sajnos, ezeket fel kell számolnom, a szilva, barack szinte semmi profitot nem hoz, ellentétben a jól jövedelmező fóliasátorral.

– A termelőkapacitás növelésével nőni fog a termés mennyi­sége is. El tudja majd adni a többletet is?
– Igen, van igény a piacon. Esztelneken az átlagos hőmérséklet Felső-Háromszék más zónáihoz viszonyítva 2–3 Celsius-fokkal alacsonyabb. Később érik tehát a termés, nekem azonban épp a zakuszkaszezonra, szeptember közepére lesz zöldségem. Erre is fektetem a hangsúlyt, a zakuszka-alapanyagokra. Esztelneken még egy melegház van, de az nagyon kis méretű, így nem jelent konkurenciát. Beszéltem egy sepsiszentgyörgyi üzletlánc megbízottjával, egy csernátoni üzlettulajdonossal is, ők is átvennék a jó minőségű árut, akár nagyobb mennyiségben is.

– Falugazdászként is tevékenykedik. Mennyire igénylik a gazdák a falugazdászok szolgáltatásait?
– 2018. novembertől dolgozom a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászaként. A mezőgazdaságban dolgozom, és látom, hogy a háromszéki gazdáknak is szükségük van a szaktanácsadásra, szakmai segítségre. Úgy érzem, hogy tapasztalataim, tudásom megosztásával hasznára lehetek a gazdatársadalomnak, ezért vállaltam a falugazdászi feladatot. A zöldségtermesztés, szántóföldi növénytermesztés, tápanyag-utánpótlás, a termények feldolgozása és értékesítése terén tudok segítséget nyújtani, és ezt igénylik is a gazdák. Értékelik a termelők a falugazdászok tevékenységét, nem utolsósorban a pályázatok megírásában nyújtott segítségért is. A gazdáknak nagy szükségük van a termelésben nyújtott szaktanácsadásra, az eladással kapcsolatos eligazításra is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2019-08-20: História - :

Szent István címeres megjelenítése

Első királyunk címeres megjelenítése már a 14. század derekán írt Képes Krónikában megfigyelhető. A Koppány elleni hadba vonulást elbeszélő fejezet kezdő S iniciáléjában a krónika festője feje körül dicsfénnyel örökíti meg államalapító uralkodónk vörössel és ezüsttel sávozott ruhába öltöztetett alakját. István baljában hármashalom középső ormán álló kettős keresztes pajzsot, jobbjában bannière típusú zászlót tart.
2019-08-20: Gazdakör - Incze Péter:

Közel 15 millió euró erdősítésre és védősávok létesítésére (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savinnál, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjénél érdeklődtünk pályázati lehetőségekről az erdőgazdálkodás terén.