KormányválságHét miniszter hiányzik

2019. augusztus 28., szerda, Belföld

Benyújtotta lemondását a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (LDSZ) három minisztere: Anton Anton energiaügyi tárcavezető már hétfő este, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi és Viorel Ilie parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter pedig a tegnapi kormányülés után.

  • Viorica Dăncilă. Fotó: guv.ro
    Viorica Dăncilă. Fotó: guv.ro

Az LDSZ negyedik kormánytagja, az egy hónapja kinevezett Ramona Mănescu külügyminiszter annak ellenére tisztségben marad, hogy az LDSZ elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a pártból való kizárással fenyegette meg. Viorica Dăncilă miniszterelnök a tegnapi kormányülés elején azt mondta: tudomásul veszi az LDSZ „meghátrálását”, ugyanakkor köszönetet mondott Mănescunak, amiért „megértette, hogy a kormányzati felelősség előbbre való minden politikai érdeknél”. Ugyanakkor megnevezte a megüresedett tárcák élére javasolt kormánytagokat, akik legtöbb kétszer 45 napig vezethetik ügyvivőként a rájuk bízott minisztériumokat – ha az államfő aláírja a kinevezéseket.

Az LDSZ kilépésével keletkezett kormányválság egy­beesik a kormányfő által korábban kezdeményezett minisztercserékkel, így Klaus Iohannis államfőnek a közeljövőben összesen hét új minisztert kell kineveznie. A kormányfő által javasolt személyeket csak egyszer utasíthatja vissza, de még nem tudni, mi a szándéka, és amíg eldönti, hogy mit tegyen, a helyzet is megváltozhat: a parlamenti többséggel már nem rendelkező SZDP-kormányt ugyanis az NLP által beharangozott bizalmatlansági indítvány megbuktathatja, és akkor új kormányt kell alakítani, ami csak akkor léphet hivatalba, ha a parlament bizalmat szavaz neki. Ez lehet egy új – az ellenzéki pártokból létrejövő – többségé, lehet kisebbségi vagy szakértői kabinet is. A parlamenti erőviszonyokat esetleg megváltoztató előrehozott választásokat az elnökválasztás előtti fél évben nem lehet megszervezni.

 

Iohannis megfontolja a helyzetet

Az országot érintő politikai válsággal kapcsolatban szerdán nyilatkozik – jelentette be tegnap Klaus Iohannis államfő a diplomáciai vezetők éves találkozóján mondott beszédében. „Önök most visszatérnek tisztségükbe, és meg fogják kérdezni önöktől, mi történik Romániában, miként fog megoldódni a válság, hogyan zajlanak majd a választások. Önöknek a következőképpen kell válaszolniuk erre: Romániában erős a demokrácia, megerősítette a május 26-i referendum, amelyen a román állampolgárok egyértelműen a demokrácia, az európai és a transzatlanti elköteleződés, a jogállamiság, a korrekt igaz­ságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem megerősítése mellett foglaltak állást. Önök feleljék azt, hogy Románia demokratikus ország, hiteles és stabil partner marad, bármilyen körülmények között” –  mondotta. Hozzátette: vannak megoldások a jelenlegi helyzetre, ő maga pedig gondoskodni fog arról, hogy olyant válasszanak, amely tiszteletben tartja az alkotmány előírásait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2243
szavazógép
2019-08-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Leglátogatottabb fővárosok

A turisták által leginkább látogatott fővárosok névsorát az idén London vezeti Párizs és Amszterdam előtt – áll a momondo.ro, az árakat összehasonlító ingyenes portál elemzésében.
2019-08-28: Belföld - :

Német kamaszok rabszolgasorban

Nyolc helyen végeztek házkutatást tegnap a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei a Máramaros megyei Felsővisó városban és Leordina községben abban az ügyben, amelyben több személyt azzal gyanúsítanak, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokat tartottak rabszolgasorban, kimerítő fizikai munkát végeztetve velük több helyi lakos gazdaságában egy úgynevezett „rehabilitációs program” keretében. A kiskorúak egy részét azonosították és ideiglenesen átadták a Máramaros megyei gyermekvédelmi hatóságnak.