Német kamaszok rabszolgasorban

2019. augusztus 28., szerda, Belföld

Nyolc helyen végeztek házkutatást tegnap a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei a Máramaros megyei Felsővisó városban és Leordina községben abban az ügyben, amelyben több személyt azzal gyanúsítanak, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokat tartottak rabszolgasorban, kimerítő fizikai munkát végeztetve velük több helyi lakos gazdaságában egy úgynevezett „rehabilitációs program” keretében. A kiskorúak egy részét azonosították és ideiglenesen átadták a Máramaros megyei gyermekvédelmi hatóságnak.

  • Illusztráció. Fotó: radiotimisoara.ro
    Illusztráció. Fotó: radiotimisoara.ro

A DIICOT közleménye szerint 2014-től 2019 augusztusáig nyolc gyanúsított személy – közöttük egy német házaspár – szervezett bűnbandát alakított emberkereskedelem céljával. A gyanú szerint több, 12 és 18 év közötti német fiatalt tartottak fogva és dolgoztattak a német állampolgárok által kidolgozott és koordinált, engedélyezett „rehabilitációs program” paravánja mögött. Az átnevelő program célja a fiatalok társadalomba való reintegrálása volt.

A fiataloknak nem engedték meg, hogy Németországban levő családjaikkal vagy a román hatóságokkal, sőt, bármilyen személlyel kommunikáljanak, miközben a fizikai erejüket meghaladó munkára kényszerítették őket néhány, a bűnbanda tagjaihoz közel álló helyi lakos gazdaságában, megalázó körülmények között tartották, éheztették és állandóan fenyegették, verték őket. Úgymond nevelési célzattal büntetésekben részesítették, cellába zárták vagy fagyban, esőben tartották őket. A kiskorúak emiatt traumában éltek, egyeseknek közülük öngyilkos szándékaik is voltak – állítják a DIICOT ügyészei.

Az ügyészek rámutatnak még, hogy az úgynevezett szociális programot, amelyet a német állam finanszírozott – és a német gyanúsított dolgozott ki és koordinált –, a Projekt Maramureş képviseli Romániában, amelynek engedéllyel rendelkező szolgáltatója egy Nagybányán bejegyzett egyesület. Az eddigi információk szerint azonban az egyesületnek csak formális szerepe van a projekt lebonyolításában, amelyet a munkaügyi minisztérium engedélyezett 2016 februárjától 2021 februárjáig.

A projekt hivatalos programja szerint a fiataloknak különböző szabadidős és nevelő jellegű tevékenységeken kellett volna részt venniük szakemberek – pedagógusok, pszichológusok – vezetésével. „A valóságban az áldozatok nem folytathatták tanulmányaikat, meg kellett szakítaniuk az esetleges orvosi kezelésüket, elvették tőlük a személyazonossági igazolványukat és javaikat (főleg az elektromos készülékeket, melyekkel felvehették volna a kapcsolatot a külvilággal)” – tudatja a DIICOT.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a német állam által a projektre kiutalt pénzösszegeket a bűnszervezet tagjai elsikkasztották. Az ügyet a DIICOT főügyészének rendeletére az ügyészség központi szerve vette át a Máramaros megyei ügyosztálytól.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2019-08-28: Belföld - :

Hét miniszter hiányzik (Kormányválság)

Benyújtotta lemondását a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (LDSZ) három minisztere: Anton Anton energiaügyi tárcavezető már hétfő este, Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi és Viorel Ilie parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter pedig a tegnapi kormányülés után.
2019-08-28: Belföld - :

Hírsaláta

ÚJABB TISZTÚJÍTÁS A NÉPPÁRTNÁL. Elnökké választása után alig fél évvel, szeptemberben ismét összehívja az Erdélyi Magyar Néppárt tisztújító küldöttgyűlését Csomortányi István. Az EMNP újabb tisztújító küldöttgyűlésének előzménye, hogy a márciusin igen szoros eredménnyel választották meg Csomortányit, és az egyetlen szavazattal alulmaradó ellenjelölt, Soós Sándor alelnök megtámadta az eredményt a bíróságon (miután kilépett a pártból).