Új kihívásEgy évig nem vásárolok ruhát

2019. szeptember 4., szerda, Magazin

A műanyagmentes július után új, még radikálisabb kihívással rukkoltak elő a környezetvédők, arra buzdítanak mindenkit, hogy egy évig ne vásároljon új ruhát.

A szeptember elsejétől indított kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet a divatipar súlyosan környezetszennyező voltára, amely vízpazarlással, szén-dioxid-kibocsátással, vegyszeres szennyezéssel jár, miközben évente több milliárd dollárnyi megmaradt ruházattól szeméttelepeken vagy égetéssel szabadulnak meg a fast fashion cégek.

A világ rovarirtószer-felhasználásának 25 százaléka a gyapottermesztéshez köthető, az ipari vízszennyezés egyötöde pedig a textilanyagok kezeléséhez kapcsolódik. Sajnos a természetes szálak (pamut, len, selyem) ugyanúgy, mint a félszintetikusak, lebomlásuk folyamán metángázt termelnek. A zöldségtől, gyümölcstől eltérően a régi ruhákat nem lehet komposztálni, még akkor sem, ha természetes anyagokból készültek.

A kihívás célja természetesen nem az, hogy ha valakinek nincsen télikabátja, akkor ne is vegyen magának! – áll a felhívásban, de azt is leszögezik, a kutatások szerint az elmúlt 30 évben egy átlagos nőnek négyszeresére emelkedett a ruhatára, aminek az egyharmadát nem is hordja. Az őrült fogyasztásra és az olcsó ruhadarabok valódi árára kívánják felhívni a figyelmet, hisz mint írják, lehet, hogy csak 10–15 lejbe  kerül a sokadik cuki kis felső, ám annak akkor is igen súlyos ára van: egy kilogramm pamut előállítása során kb. 3,6 kg szén-dioxid kerül a légkörbe, és a gyártási folyamat során 0,3 kg műtrágyát, 0,3 kg növényvédő szert és 20 ezer liter vizet használnak el. Vagyis egyetlen fehér póló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség (ez a mennyi­ség egy ember napi ivóvízszükségletét több mint 3 évig fedezné). A textilgyártás az egyik legszennyezőbb iparág: 1,2 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő éves kibocsátással a nemzetközi légi szállítást vagy a tengeri hajózást is megelőzi.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2019-09-04: Magazin - :

Alkalmi bélyegen a Süsü, a sárkány szereplői

A Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat mesehőseiről készült alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában rendezett ünnepségen az MTVA és a Magyar Posta Zrt. vezetői helyezték forgalomba a három bélyegképből álló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot.
2019-09-04: Riport - Mózes László:

A felfelé tekintő túravezető

Bereczki Barna Csernátonban élő magashegyi túravezető, természetjáró és tájfotós, akinek érdeklődése, útjai könnyen követhetőek közösségi oldalán, illetve korábbi blogján. Ritka szakmával foglalkozik, ám azt szenvedélyesen teszi. Sokat dolgozott azért, hogy túravezetőként ismert és elismert legyen, mégis azt szeretné, hogy még jobb lehessen. De azzal is elégedett, amit eddig elért, hiszen az erdélyi Kárpátok kiváló ismerője és örömmel osztja meg másokkal tudását.