Édes valóság

2019. szeptember 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 23. szám alatti Marie’s cukrászda lassan egy éve üzemel a fiatal Simon Emesének köszönhetően, aki a Start-Up Nation pályázat révén tudta létrehozni üzletét. Soha nem gondolta volna, hogy édesanyja nyomdokaiba lép, és belőle is cukrász válik, azonban jelenleg úgy érzi, hogy a finomabbnál finomabb habos sütemények világában megtalálta a helyét.

  • Anya és lánya a torták birodalmában. A szerző felvétele
    Anya és lánya a torták birodalmában. A szerző felvétele

Mi leszek, ha nagy leszek?
Emese gyerekként nem mutatott érdeklődést a cukrászszakma iránt, még édesanyja tortái, süteményei sem keltették fel benne az érdeklődést. Visszaemlékszik, hogy tízéves lehetett, amikor meg akart birkózni élete első mogyorós tortájával, amelyet anyukája születésnapjára szánt. A remekmű el is készült, s bár az édes helyett sós mogyoró került a süteménybe, a születésnapos akkor is a világ legfinomabb tortájának tartotta azt. Emese a biztató szavak után sem vágott neki a mesterségnek, érettségi után a kolozsvári egyetem földrajz szakára iratkozott be.


Hogyan tovább?
Az egyetem elvégzése után kedve támadt külföldön elhelyezkedni, ezért Bruggébe költözött, ahol dajkaként három gyerekre vigyázott. Igaz, hogy mindig is vonzónak találta a külföldi életet, ellenben a honvágy erősebbnek bizonyult, ezért egy év után úgy döntött, hogy hazaköltözik szülővárosába. Itthon egy telefonszolgáltatónál dolgozott, ahol időközben rádöbbent, hogy emberekkel szeretne a továbbiakban is foglalkozni. Mindez nagyon sokat adott neki emberismeretből, ellenben egy idő után úgy érezte, hogy kicsit többre vágyik, talán valami újat is kipróbálna.


A nagy kérdés
A próbálkozások után a párja tette fel a kérdést, hogy miért is nem vágnak bele az édesanyjával egy közös cukrászvállalatba. A férj biztató szavai felkeltették Emese érdeklődését, hiszen az anyukája, Bakó Mária többéves cukrásztapasztalatot tudhat a háta mögött, valamint ő is szívesen elsajátítaná mindezt, és emberekkel is nagyon szeret dolgozni. Ennek érdekében nyújtotta be a Start-up Nation pályázatot, amelyet elfogadtak, így 2017-ben már alá is írták a szerződést. A vállalkozás elindítását szolgáló előkészületek egyévnyi munkát jelentettek, az édesanyja nevét viselő Marie’s cukrászda 2018-ban nyithatta meg kapuit.

 


Anya-lánya vállalkozás
A sikeres indulás után már csak a finomabbnál-finomabb sütemények előállítása a cél. Ennek érdekében többnyire helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, így mindig minőségi süteményekkel tudják kiszolgálni a vevőket. Mivel anya és lánya együtt dolgoznak, gyakran ütköznek nehézségekbe a munkájuk során, azonban mindig találnak rá megoldást, hogy együtt valami szépet alkossanak. Míg Mária a fő cukrász, addig Emese inkább dekorál, ízekkel kísérletezik, de ő foglalkozik a vásárlókkal is. Mindketten lelkiismeretesen dolgoznak, olyannyira, hogyha valamivel nem elégedettek, képesek akár négyszer is újból kezdeni. Emese nagyon hálás az édesanyjának, hiszen neki köszönheti a szakma elsajátítását, ugyanakkor reméli, hogy majd az ő gyerekei is tovább viszik mindezt.


Jelenleg
„Egy virágmag, amelyet elültetsz és most bontakozik ki” – így fogalmazná meg a vállalkozásuk jelenlegi helyzetét a fiatal Emese. A cukrászdájuk az, ahol mindketten megtalálták a helyüket, ugyanakkor teljesen kiélhetik kreativitásukat. Mindehhez hozzájárulnak az elégedett vásárlók visszajelzései, akiknek igényeit mindig próbálják kielégíteni új és hagyományos ízekkel egyaránt. A sepsiszentgyörgyi mezőnyben nyilván nincs könnyű dolguk, de Emese véleménye szerint, mindenkinek megvan a helye, nem konkurencia­ként tekint a többi cukrászdára, hanem inkább kollégákként néz rájuk. A jövőben az anya-lánya páros szeretné a cukrászdát bővíteni, hogy a vendégek helyben is elfogyaszthassák a kedvenc sütijüket, valamint a labor kiterjesztése is a terveik közt szerepel.

Csulak Noémi

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-09-04: Riport - Mózes László:

A felfelé tekintő túravezető

Bereczki Barna Csernátonban élő magashegyi túravezető, természetjáró és tájfotós, akinek érdeklődése, útjai könnyen követhetőek közösségi oldalán, illetve korábbi blogján. Ritka szakmával foglalkozik, ám azt szenvedélyesen teszi. Sokat dolgozott azért, hogy túravezetőként ismert és elismert legyen, mégis azt szeretné, hogy még jobb lehessen. De azzal is elégedett, amit eddig elért, hiszen az erdélyi Kárpátok kiváló ismerője és örömmel osztja meg másokkal tudását.
2019-09-04: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Egyre többen választják (Magánoktatás)

A hazai magániskolák és -óvodák üzleti forgalma háromszorosára nőtt az utóbbi kilenc évben, és hamarosan eléri az évi 200 millió lejt – áll az Agerpres hírügynökség által idézett szakfelmérésben.