MagánoktatásEgyre többen választják

2019. szeptember 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai magániskolák és -óvodák üzleti forgalma háromszorosára nőtt az utóbbi kilenc évben, és hamarosan eléri az évi 200 millió lejt – áll az Agerpres hírügynökség által idézett szakfelmérésben.

  • Forrás: superbebe.ro
    Forrás: superbebe.ro

 A Frames tanácsadó cég elemzése szerint az állami oktatás minőségének romlása, az oktatási infrastruktúra és a taneszközök gyenge állapota, illetve az ágazatban fellelhető munkaerőhiány és a munkaerő minőségének romlása vezetett oda, hogy egyre több szülő választja gyermekének nem csak óvodai, hanem általános és középiskolás szinten is a magánoktatási intézményeket. Ennek tudható be, hogy idén az ilyen vállalkozások üzleti forgalma eléri a 200 millió lejes rekord szintet, ami háromszor nagyobb a kilenc évvel ezelőttinél.

Az elemzők szerint az alap- és középfokú állami oktatási rendszer súlyos gondjai oda vezettek, hogy egyre több oktató keresi annak lehetőségét, hogy a magánszférában helyezkedjen el, illetve saját vállalkozást indítson szakmájában. Így történhetett, hogy a 2010-ben létező 256, az alap- és középfokú oktatásban érdekelt vállalkozáshoz képest tavaly ezek száma elérte a 443-at, ebből 402 pedig zárómérleget is leadott. Az ágazatban működő cégek 2010-ben még összességében 73,1 millió lejes üzleti forgalmat bonyolítottak le, ez a szám 2017-re 160,8 millió lejre, 2018-ban pedig 173,3 millió lejre duzzadt, egy-egy vállalkozás átlagos üzleti forgalma pedig meghaladta a 390 ezer lejt. A vállalkozások nyeresége is nőtt. Kilenc évvel ezelőtt az ágazat adózás utáni nyeresége 8,29 millió lej volt, tavaly a profit elérte a 35,7 millió lejt. 2018-ban az ágazatban dolgozó alkalmazottak száma meghaladta a 2000-et, ez is csaknem harmadával több, mint a 2010-es referenciaévben.

A legtöbb ilyen intézmény Bukarest és Ilfov megye térségében létezik (230), a további sorrend: Konstanca megye (33), Prahova megye (24). A cégek kilencven százaléka mikrovállalkozás, átlagosan öt alkalmazottal, ám létezik néhány nagyobb vállalkozás is, amely több városban is működtet óvodákat és iskolákat.
Minden pénzügyi eredmény azt mutatja, hogy a magánóvodák és -iskolák optimizálták az erőforrásaikat, és az egyre nagyobb igény, vagyis az egyre több jelentkező miatt egyre nyereségesebb vállalkozásokat építettek ki – össze­gez az elemzés. A statisztikai intézet adatait idézve az elemzés azt is kiemeli,  hogy az iparág látványos növekedése úgy zajlik le, hogy közben az állami iskolák, illetve tanulók száma egyre csökken. A tavalyi iskolai évben összesen 3,547 millió iskolás és egyetemista iratkozott be állami intézményekbe, több mint 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1551
szavazógép
2019-09-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Édes valóság

Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 23. szám alatti Marie’s cukrászda lassan egy éve üzemel a fiatal Simon Emesének köszönhetően, aki a Start-Up Nation pályázat révén tudta létrehozni üzletét. Soha nem gondolta volna, hogy édesanyja nyomdokaiba lép, és belőle is cukrász válik, azonban jelenleg úgy érzi, hogy a finomabbnál finomabb habos sütemények világában megtalálta a helyét.
2019-09-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Digitális Székelyföld

A hetedik Digitális Székelyföld Konferenciára Marosvásárhelyen, a Sapientia Tudományegyetemen kerül sor szep­tember 26–29. között – közli a szervező, az IT Plus Klaszter.