Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagánoktatásEgyre többen választják

2019. szeptember 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai magániskolák és -óvodák üzleti forgalma háromszorosára nőtt az utóbbi kilenc évben, és hamarosan eléri az évi 200 millió lejt – áll az Agerpres hírügynökség által idézett szakfelmérésben.

  • Forrás: superbebe.ro
    Forrás: superbebe.ro

 A Frames tanácsadó cég elemzése szerint az állami oktatás minőségének romlása, az oktatási infrastruktúra és a taneszközök gyenge állapota, illetve az ágazatban fellelhető munkaerőhiány és a munkaerő minőségének romlása vezetett oda, hogy egyre több szülő választja gyermekének nem csak óvodai, hanem általános és középiskolás szinten is a magánoktatási intézményeket. Ennek tudható be, hogy idén az ilyen vállalkozások üzleti forgalma eléri a 200 millió lejes rekord szintet, ami háromszor nagyobb a kilenc évvel ezelőttinél.

Az elemzők szerint az alap- és középfokú állami oktatási rendszer súlyos gondjai oda vezettek, hogy egyre több oktató keresi annak lehetőségét, hogy a magánszférában helyezkedjen el, illetve saját vállalkozást indítson szakmájában. Így történhetett, hogy a 2010-ben létező 256, az alap- és középfokú oktatásban érdekelt vállalkozáshoz képest tavaly ezek száma elérte a 443-at, ebből 402 pedig zárómérleget is leadott. Az ágazatban működő cégek 2010-ben még összességében 73,1 millió lejes üzleti forgalmat bonyolítottak le, ez a szám 2017-re 160,8 millió lejre, 2018-ban pedig 173,3 millió lejre duzzadt, egy-egy vállalkozás átlagos üzleti forgalma pedig meghaladta a 390 ezer lejt. A vállalkozások nyeresége is nőtt. Kilenc évvel ezelőtt az ágazat adózás utáni nyeresége 8,29 millió lej volt, tavaly a profit elérte a 35,7 millió lejt. 2018-ban az ágazatban dolgozó alkalmazottak száma meghaladta a 2000-et, ez is csaknem harmadával több, mint a 2010-es referenciaévben.

A legtöbb ilyen intézmény Bukarest és Ilfov megye térségében létezik (230), a további sorrend: Konstanca megye (33), Prahova megye (24). A cégek kilencven százaléka mikrovállalkozás, átlagosan öt alkalmazottal, ám létezik néhány nagyobb vállalkozás is, amely több városban is működtet óvodákat és iskolákat.
Minden pénzügyi eredmény azt mutatja, hogy a magánóvodák és -iskolák optimizálták az erőforrásaikat, és az egyre nagyobb igény, vagyis az egyre több jelentkező miatt egyre nyereségesebb vállalkozásokat építettek ki – össze­gez az elemzés. A statisztikai intézet adatait idézve az elemzés azt is kiemeli,  hogy az iparág látványos növekedése úgy zajlik le, hogy közben az állami iskolák, illetve tanulók száma egyre csökken. A tavalyi iskolai évben összesen 3,547 millió iskolás és egyetemista iratkozott be állami intézményekbe, több mint 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Édes valóság

Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 23. szám alatti Marie’s cukrászda lassan egy éve üzemel a fiatal Simon Emesének köszönhetően, aki a Start-Up Nation pályázat révén tudta létrehozni üzletét. Soha nem gondolta volna, hogy édesanyja nyomdokaiba lép, és belőle is cukrász válik, azonban jelenleg úgy érzi, hogy a finomabbnál finomabb habos sütemények világában megtalálta a helyét.
2019-09-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Digitális Székelyföld

A hetedik Digitális Székelyföld Konferenciára Marosvásárhelyen, a Sapientia Tudományegyetemen kerül sor szep­tember 26–29. között – közli a szervező, az IT Plus Klaszter.