Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az ukrán parlament eltörölte a képviselői mentelmi jogot

2019. szeptember 4., szerda, Világfigyelő

A kijevi törvényhozás megszavazta tegnap a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését tartalmazó alkotmánymódosítást.

Az indítvány elfogadásához minősített többségre, azaz a 450 tagú parlamentben legalább 300 képviselő szavazatára volt szükség, ezért a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, egyedül kormányzó Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt önmagában nem tudta volna keresztülvinni azt a törvényhozáson. Végül az előterjesztést az ülésteremben jelen lévő 404 képviselő közül 373-an szavazták meg. Csak a Moszkva-barát Ellenzéki Platform Életért frakciójából nem támogatta egyetlen képviselő sem az indítványt, az összes többi frakció és a függetlenek zöme is igennel szavazott.

A módosítás értelmében törlik az alkotmányból azt a részt, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselőkkel szemben a törvényhozás hozzájárulása nélkül nem indítható büntetőeljárás, valamint nem lehet őket őrizetbe venni, illetve letartóztatni. Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az a norma, hogy a képviselők nem viselnek jogi felelősséget a parlamenti szavazások eredményeiért, továbbá a törvényhozásban vagy annak hivatalaiban tett kijelentéseikért, kivéve, ha azok sértéseket vagy rágalmakat tartalmaznak.

A jogszabály 2020. január 1-jétől lép hatályba.

Az előterjesztés tárgyalásakor jelen volt az ülésteremben Zelenszkij is. Az elnök a szavazás előtt a képviselőkhöz szólva emlékeztetett: a politikusok a választási kampányok alatt már csaknem húsz éve ígérgették a népnek, hogy megszüntetik a képviselők mentelmi jogát, ám amint parlamenti képviselővé választották őket, elszabotálták a törvény elfogadását, majd az lassan feledésbe merült. Így mindig volt mit ígérni a követező választási kampányban, amivel feltalálták a „politikai perpetuum mobilét” – jegyezte meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 613
szavazógép
2019-09-04: Világfigyelő - :

Teljes a hírzárlat (Új Európai Bizottság)

Az Európai Parlament a nyáron megalakult, az Európai Bizottság új elnökének személyét is ismerjük, és a napokban járt le az a határidő, ameddig az uniós tagállamoknak meg kellett nevezniük jelöltjeiket az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba.
2019-09-05: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó
Négy országból húsz kovácsmester mutatja be míves portékáit és mesterségét Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 6–8. között a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával.
A pénteki program a Szabadság téren: 15 órától hivatalos megnyitó, majd István Ildikó és barátai koncerteznek, 16 órától kovácsolásbemutató; 18 órától harangöntés agyagformába hagyományos technikával Slíz Robert közreműködésével.
A szervezők fenntartják a programváltozás jogát.