Megalakult az új olasz kormány

2019. szeptember 5., csütörtök, Világfigyelő

Megalakult tegnap az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével – jelentette be Ugo Zampetti, Sergio Mattarella olasz államfő főtitkára.

  • Giuseppe Conte miniszterelnök. Fotó: EPA / Filippo Attili
    Giuseppe Conte miniszterelnök. Fotó: EPA / Filippo Attili

Conte tegnap mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek. A teljes kabinet ma 10 órakor teszi le az esküt az államfői palotában. Ezt követően az olasz törvényhozás mindkét házának bizalmat kell szavaznia az új kormánynak.

Conte az államfővel tartott találkozóját követően elmondta, hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője kapja a külügyminiszteri tárcát, míg a független Luciana Lamorgese magas rangú köztisztviselő lesz az új kormány belügyminisztere. Lamorgese Matteo Salvinit, a belvándorlás-ellenes Liga vezetőjét váltja a belügyi tárca élén.
Roberto Gualtieri, a PD európai parlamenti képviselője a gazdasági tárcát vezeti majd.

Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az M5S és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének remé­nyében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével. Augusztus 20-án Conte bejelentette lemondását, de ügyvezetőként továbbra is ellátta a kormányfői teendőket.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 988
szavazógép
2019-09-05: Belföld - :

Négy szövetség

Az államelnök-választásokra négy választási szövetség létrehozását hagyta jóvá az Országos Választási Iroda. Az UN OM (Egy ember) a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből és a Victor Ponta vezette PRO Románia Pártból áll.
2019-09-05: Világfigyelő - :

Elérték céljukat a hongkongi tüntetők

Korábban csak sajtóértesülésekből lehetett olvasni, de most a hongkongi kormányzó Carrie Lam is bejelentette videóüzenetében, hogy visszavonják a kiadatási törvényt, amely miatt június óta hatalmas tömegtüntetések zajlanak a városban – írja a Washington Post.