Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdélyi Digitális TudománytárVilághálón a Megyei Tükör és a Háromszék korai lapszámai

2019. szeptember 6., péntek, Magazin

Erdélyi magyar sajtótermékeket, folyóiratokat és könyveket digitalizált az Iskola Alapítvány és a Jakabffy Elemér Alapítvány. Az Erdélyi Digitális Tudománytár – Digitéka béta verziója már elérhető. Itt olvashatóak a Háromszék digitalizált lapszámai, a honlapunkon nem elérhető 2003 előtti lapszámok is, ugyanitt megtalálható elődlapunk, a Megyei Tükör összes lapszáma.

Az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában program keretében megvalósuló digitalizálási program első évében összesen 550 166 oldalnyi sajtótermék és könyv digitális, pdf formátumú másolatát sikerült elkészíteni. „Akadnak közöttük olyan kiadványok is, melyek digitalizálásával örök érvényű állománymentő szolgálatot is el tudunk látni” – mondta el Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke.

Hozzáférhető többek között 1926. évi első megjelenésétől a Korunk folyóirat, amely nem pusztán az erdélyi irodalom, tudomány és ismeretterjesztés kulturális műhelye immár közel 100 esztendeje, de az összmagyarság egyik legjelentősebb folyóirata is egyben. A kínálat részét képezi a Magyar Kisebbség politikatörténeti folyóirat is, vagy a TETT, amely az erdélyi elméleti és alkalmazott tudományok jelentős fóruma volt a 70-es és 80-as években. Digitálisan elérhető az Ellenzék, amely már 1880-tól Kolozsvár egyik vezető napilapjának számított, mellette a Keleti Újság és a Brassói Lapok, a két világháború között a régió magyar lakosságának legfontosabb hírforrásai, továbbá több jelentős irodalmi szemle (Igaz Szó, Napkelet, Pásztortűz, Utunk), közéleti és ismeretterjesztő folyóiratok a kommunista időszakból (A Hét, Művelődés), napilapok a 20. és 21. század fordulójáról (Háromszék, Székely Hírmondó) stb.

A program keretében a sajtótermékek mellett olyan ritka könyvek és forráskiadványok is digitalizálásra kerülnek, melyek egy adott erdélyi város, régió vagy intézmény történetét dolgozzák fel, vagy épp közismert személyek életrajzát mutatják be az 1989. évi fordulatot megelőzően. A kutatók, a történelem iránt érdeklődők ingyenesen böngészhetik a keresőmotorral ellátott, digiteka.ro cím alatt megtalálható, folyamatosan bővülő honlapot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 617
szavazógép
2019-09-06: Sport - :

Marcel Hirscher visszavonul (Alpesi sí)

Pontot tett a karrierje folytatását firtató találgatásokra, és bejelentette visszavonulását a kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző, Marcel Hirscher.
2019-09-06: Magazin - :

Bábos időutazás a pulzArton

A pulzArt a korábbi évekhez hasonlóan idén is igyekszik a legfiatalabb generációk számára is minőségi programlehetőségeket biztosítani. Ilyen lesz a fesztivál ideje alatt háromszor is megtekinthető A repülés története című bábelőadás. A MárkusZínház felnőttek és gyerekek számára egya­ránt élményszerű produkcióját szeptember 21-én 17 órától és 19.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Cimborák bábstúdióban, másnap 18 órától pedig a Tamási Áron Színház kamaratermében játsszák.