Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A jogállamiságot ellenőriznék

2019. szeptember 6., péntek, Világfigyelő

A jogállamiság fokozott ellenőrzésre van szükség azokban az országokban, amelyekben e téren erőteljesebb hiányosságok mutatkoznak – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke tegnap az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jogállamiságról szóló vitáján. Elmondta: az Európai Bizottság a jövőben éves jelentést kíván kiadni a jogállamiságot fenyegető tagállamokban jelentkező kockázatokról annak érdekében, hogy meg lehessen erősíteni az unió jogi eszközeit.

Beszédében arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság Magyarország ellen számos, jogállamisággal összefüggő eljárást indított egyebek mellett a civil szervezetek és az oktatás szabadsága, valamint a menedékkérők és migránsok helyzetével összefüggésben, amelyek közül a legtöbb már az Európai Bíróság előtt van. Kijelentette: azok, akiket amiatt bírálnak, hogy lábbal tiporják az alapjogokat, mindig másokra mutogatnak, hiszen tudják, hogy az őket illető kritika megalapozott. Úgy vélekedett, hogy az illiberalizmus eszménye a szabadság hiányát jelenti, az ugyanis új határokat épít fel, kárt okozva mások mellett az adott ország állampolgárainak is.

A bizottsági alelnök kiemelte, jogi kiskapuk bezárásával kell erősíteni a jogállamiság uniós kereteit, ez ugyanis konkrét hatással van a demokrácia és az alapjogok tiszteletben tartása által az Európai Unió jövőjére.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában kijelentette, nincs objektív definíciója a jogállamiságnak. A demokrácia tagállami működését vizsgálva ugyanis az állapítható meg, hogy az eltérő jogi rendszerek és politikai intézmények mind demokratikusak lehetnek egy közös definíció hiánya ellenére. A jogállamiság fogalmával vissza­élnek, politikai fegyverként használják egyes tagállamok, köztük Magyarország és Lengyelország ellen. A jogállamiság hitelességét csorbítja, ha az egy politikai ideológia fegyverévé válik – fogalmazott a politikus.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 674
szavazógép
2019-09-06: Világfigyelő - :

Terrorizmusellenes nyilvántartás

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása.
2019-09-07: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Az Őrkő a város tükre (Fekete Lovas Zsolt a cigánylét mindkét oldalán)

Büdösek, lusták, megbízhatatlanok: erős általánosítással élve valahogy így hangzik a sepsiszentgyörgyi emberek véleménye az őrkői cigányokról. A félig cigány származású színművész, Fekete Lovas Zsolt élete során sokszor szembesült a megbélyegzéssel, az elmúlt években pedig már fajsúlyos szerepet vállal a cigányság helyzetének, a két közösség együttélésének javításában. A cigánylét különböző vonzatairól beszélgettünk vele.