Véget ért a pedagógusok drámatábora

2019. szeptember 7., szombat, Közélet

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen szervezte meg azt a színházi és önismereti tábort, amely negyedik állomása volt az egy éve tartó, csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett képzésnek. Az augusztus 27–31. között a zabolai Csipkésben zajló tábornak összesen 18 résztvevője volt Nagykárolyból, Kolozsvárról, Balánbányáról, Csernátonból, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről.

  • Fotó: Osonó Színházműhely
    Fotó: Osonó Színházműhely

A tábor vezetői – Prezsmer Boglárka drámapedagógus, valamint az Osonó két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár – nagy hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, az önismereti és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alapszínházképzésre, azzal a céllal, hogy a résztvevők gyarapíthassák eszköztárukat, az itt tanult gyakorlatokat pedig felhasználhassák jövőbeli rendezői munkájukban, tanítási módszerükben, osztályfőnöki vagy csoportvezetői tevékenységükben. A színházi gyakorlatokban való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés újabb impulzusokat adott a résztvevőknek szakmai tevékenységük át­gondolásához, hatékonyabbá tételéhez.

A műhelyfoglalkozások mellett az intenzív tábor minden reggel lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval indult, este pedig rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be. Mindezek mellett a résztvevőknek alkalmuk volt megvitatni egymással a saját munkaterületükön felmerülő sajátos nehézségeket és problémákat, valamint az egyéni módszerek és felelősségek adta megoldási lehetőségeket is. A képzésen túl a tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely által a pedagógusok feltöltődve kezdhetik az új tanévet.

Tóth Éva sepsiszentgyörgyi óvónő szerint azért jó részt venni ezen a képzésen, mert manapság a pedagógussal senki nem foglalkozik.  „Ebben a táborban megtartóerő van, pedagógust és embert megtartó erő, fűszerezve sok léleksimogató, lélekgyógyító tevékenységgel” – fogalmazott. Szabó Rita balánbányai pedagógus így nyilatkozott a tábor után: „Gyakran elborzadunk a világ embertelen eseményein, nem értjük, hogy miért történnek szörnyűségek, megrettentő dolgok. Ez a képzés kicsit választ adott mindenre. Mert nincsenek csendek, magunkba forduló, egymással igazán törődő pillanataink. Gyakran elfelejtünk emberek lenni, érzésekre figyelni, megfogalmazni, kimondani, meghallgatni, nyitni mások felé, a másik szemébe nézni és ott meglátni, elfogadni, befogadni a benne lakozó érző lényt, aki pont úgy sérült gyermekkorában, a munkahelyén, mint mi.  Mi, akik részesei lehettünk ennek a képzésnek, nemcsak drámapedagógiai eszközökkel lettünk gazdagabbak, hanem megtanultuk szeretni és elfogadni önmagunk és mások másságát, és nyitottakká váltunk arra, hogy felelősséget vállalva, érző lényként, látó és cselekvő emberként tudjunk létezni, változtatni és segíteni ott, ahová rendeltettünk.” (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2019-09-07: Közélet - Iochom István:

Tízéves a Zöld Nap Egyesület

A Zöld Nap Egyesület csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében mintegy hetven egykori és jelenlegi önkéntes, valamint támogató, kül- és belföldi partner jelenlétében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A nem mindennapos eseményen a civil szervezet görögországi, magyarországi és örményországi partnerei is képviseltették magukat. Azért választották a jubileum megünneplésére ezt a helyszínt, mert 2009-ben itt mutatkozott be az akkor frissen bejegyzett egyesület.
2019-09-07: Közélet - Szekeres Attila:

Támogatják a sportot

Egy héttel augusztusi soros ülése után Kovászna Megye Tanácsa tegnap megtartotta szeptemberi soros ülését, amelynek napirendjén néhány, a múlt pénteken elfogadott határozathoz kötődő pont szerepelt.