XIII. Erdélyi néptánc antológiaHencidától Bonchidáig

2019. szeptember 9., hétfő, Közélet

Igaz, hogy hencidai táncokat nem láttunk a XIII. Erdélyi Néptánc Antológia szombati sepsiszentgyörgyi gáláján, de a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes jóvoltából bonchidai figurákat igen, a többi fellépő társulat pedig Erdély különböző hagyományőrző vidékeire kalauzolta a Tamási Áron Színházban tartott műsor közönségét.

  • Nagy tapsot kapott a nyárádszeredai Apró Bekecs Néptáncegyüttes. Vargyasi Levente felvétele
    Nagy tapsot kapott a nyárádszeredai Apró Bekecs Néptáncegyüttes. Vargyasi Levente felvétele

A néptáncgálát Deák Gyula Levente, a szervező Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke nyitotta meg, és hangsúlyozta: az antológia nem verseny, hanem egy fórum, ahol a műkedvelő együttesek bemutatkozhatnak.

„Egy szó kevés, két szó sok” – indította tréfásan műsorvezetői szövegét Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, aki a koreográfiák között a tőle megszokott eredeti humorral szórakoztatott, az énekkel ellenben csínján bánt, csak egy dallal örvendeztette meg a közönséget.

Az antológiára beválogatott együttesek közül több már nagykorú, mások egészen fiatalok, négy-öt éve alakultak, de mindannyian arra törekszenek, hogy amit színpadra állítanak, legyen autentikus, előadásmódban és ruházatban is hiteles. A felvonultatott viseletek minőségiek, ami sok esetben a helyi önkormányzatoktól és a helyi közösségektől kapott támogatásnak köszönhető, illetve a Csoóri Sándor Alap együttesek ruhatára bővítését célzó programjának. A gálán fellépő néptánccsoportok többsége egy-egy vidék számára valóságos kovász a hagyományőrzés terén, többen közülük szervezői néptánctalálkozóknak, vetélkedőknek, művelődési rendezvényeknek, biztosítják az utánpótlást a hivatásos együttesek számára, és az ilyen néptáncműhelyekből kikerülő táncosok gyakran oktatóként adják tovább tudásukat.

A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes szilágysági táncokat mutatott be, a szovátai Sirülők magyarszentbenedeki táncokat, a kézdiszentléleki Perkő bonchidait, a székelyudvarhelyi Serittő pálpataki táncokat, a kolozsvári Szarkaláb magyarózdit, a nyárádszeredai Apró Bekecs ördöngösfüzesi táncokat, a zilahi Terbete tyukodi táncokat járt, a temesvári Eszterlánc a Küküllő mentéről hozott ízelítőt. A gálaműsor első és utolsó fellépői a házigazdák voltak, a Százlábú Néptáncegyüttes kalotaszegi román táncokat járt, a Kincskeresők szilágysági táncokkal zártak. Zenélt a Tokos zenekar és a cimbalomnál meghívottként Orbán Ferenc.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4152
szavazógép
2019-09-09: Közélet - :

Gondokban most sincs hiány (Megszólal az iskolacsengő)

Háromszéken 309 tanintézményben csengetnek be ma több mint harminckétezer óvodás és iskolás, valamint közel 2800 pedagógus számára. Újdonság, hogy idén nem tartanak megyei próbavizsgát a nyolcadikosoknak és próbaérettségit a végzősöknek, az első félév pedig már decemberben véget ér.
2019-09-09: Máról holnapra - Farkas Réka:

Keserű gondolatok becsengetéskor

Kezdődik az új tanév, és milyen jó is lenne, ha arról számolhatnánk be, hogy mindenütt szépen rendbe tett, gondozott iskolákban, óvodákban fogadják a gyermekeket az elkötelezett, jól képzett pedagógusok, a lurkók pedig alig várják, nemcsak hogy barátaikkal találkozzanak, de hogy belekóstoljanak újabb és újabb érdekes, vonzó tudományokba.