Keserű gondolatok becsengetéskor

2019. szeptember 9., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Kezdődik az új tanév, és milyen jó is lenne, ha arról számolhatnánk be, hogy mindenütt szépen rendbe tett, gondozott iskolákban, óvodákban fogadják a gyermekeket az elkötelezett, jól képzett pedagógusok, a lurkók pedig alig várják, nemcsak hogy barátaikkal találkozzanak, de hogy belekóstoljanak újabb és újabb érdekes, vonzó tudományokba.

Ha mindannyiuk padján ott lehetnének a szép, tartalmas tankönyvek, ha nem a korán keléstől, az egész napos rohanástól, a végtelenül hosszú, sokszor unalmas óráktól, az estig tartó tanulástól kellene rettegniük. Ha új tanterv szerinti, új órarendet böngészhetnének, négy-öt, legfennebb hat óránál többet nem kellene a padban gunnyasztaniuk, ha érdekes, kíváncsiságot felkeltő, elmenyitogató lenne mindaz, amiről a tanító, tanár beszél majd nekik, ha nem a magolást várnák el tőlük, hanem valóban elméjüket palléroznák.

Ilyen beszámoló sajnos idén sem születhet, a gondok nemhogy fogynának, évről évre csak szaporodnak a román tanügyben. Nem lesz sem jobb, sem eredményesebb, csak a bizonytalanság, a káosz növekszik. A jelenlegi ideiglenes oktatási miniszter még néhány hétig regnálhat, és ki tudja, utána ki jön, milyen nagyratörő ötletekkel, hisz láttunk már tanév közben megváltoztatott játékszabályokat, módosított vizsgarendet. Most éppen a képességvizsga, a kilencedik osztályba bejutás borzolja a kedélyeket, egy miniszteri rendelet – amely még a korábbi tárcavezetőnek, Ecaterina Andronescunak köszönhető – megtiltja, hogy líceumba iratkozzanak azok, akik ötösnél kisebb jegyet értek el a nyolcadik utáni vizsgán. Mert a minisztérium nem jobb eredményekre törekszik, nem tanulásra sarkallná a diákokat, hanem a látszatot kozmetikázná. S közben tovább degradálja a jobb időket élt és oly szükséges szakoktatást, ahová nem azok mennek majd, akiket vonz egy-egy szakma megtanulása, hanem a „rossz tanulók”, akik a tanügy irányítói szerint nem hivatottak többre. És így majd legalább az érettségi eredmények is jobbak lesznek – számigálhattak a román oktatási rendszerre oly jellemző, átgondolatlan, következményeket nem mérlegelő „zseniális” rendelet kiötlői.

Az elmúlt három évtizedben ritkán csillant fel a remény, hogy valami jobbra fordul a román oktatásban, és aztán az is gyorsan szertefoszlott. Keserűek a tanévkezdések és -zárások, a vizsgák, az eredményeik, megkeseredetté vált a tanárok egy jelentős része (tisztelet a kivételnek), és egye több gyermek utál iskolába járni, tanulni. Az ezért felelősöket azonban mintha mindez nem zavarná, személyes ambícióik kísérleti terepének tekintik a tanügyet. Így az új tanév küszöbén azonban ugyancsak időszerű a kérdés: hol a legalja, mennél mélyebbre nem lehet már süllyedni, hogy valós, érdemi változás jöjjön, és gyermekeink áldozati nemzedékei után ne váljanak unokáink generációi is azzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1426
szavazógép
2019-09-09: Közélet - Fekete Réka:

Hencidától Bonchidáig (XIII. Erdélyi néptánc antológia)

Igaz, hogy hencidai táncokat nem láttunk a XIII. Erdélyi Néptánc Antológia szombati sepsiszentgyörgyi gáláján, de a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes jóvoltából bonchidai figurákat igen, a többi fellépő társulat pedig Erdély különböző hagyományőrző vidékeire kalauzolta a Tamási Áron Színházban tartott műsor közönségét.
2019-09-09: Közélet - Iochom István:

Üzemel a műjégpálya

Péntek óta ismét üzemel a kézdivásárhelyi műjégpálya, a közönségkorcsolyázás is újraindult. A belépőjegyek ára változatlan maradt: gyermekeknek és nyugdíjasoknak (valamint a kisgyermekek kísérőinek) 5, felnőtteknek 10 lej.