Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Építik a Hubble űrteleszkóp utódját

2019. szeptember 9., hétfő, Autóvilág–Technika

Összeállították a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. A Northrop Grumman kaliforniai Rodendo Beach-en lévő üzemében a mérnökök sikeresen illesztették össze a teleszkóp két felét – közölte az amerikai űrkutatási hivatal augusztus végén. A következő lépés az elektronikus kapcsolat biztosítása, majd ezek tesztelése lesz.

Az infravörös tartományban működő James Webb „szeme” képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit is észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé. A távcső a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat is látja.

A James Webb fejlesztése óriási pénzt emésztett fel, az űrteleszkóp az elmúlt évtizedben folyamatosan drágult, 2007 óta a projekt ára gyakorlatilag megduplázódott. A távcső üzembe helyezése ennek ellenére régóta késik, indítását több alkalommal elhalasztották. Legutóbb az akusztikai tesztek nem voltak elég meggyőzőek.

Bill Ochs, a NASA Goddard Űrközpontjának projektmenedzsere elmondta, a Hubble-nél sokkal jobb teleszkóp összeállítása hatalmas eredmény az egész csapat számára. „Ez a mérföldkő szimbolizálja több ezer elhivatott személy több mint húsz éven át tartó munkáját a NASA-nál, az Európai Űrügynökségnél, a Kanadai Űrügynökségnél, a Northrop Grummannél, valamint ipari és tudományos partnereink többi tagjánál” – fogalmazott.

A következőkben a bonyolult, ötrétegű napernyőt fogják tesztelni, amelynek feladata, hogy hidegen tartsa a James Webb tükreit és tudományos műszereit azáltal, hogy blokkolja a Földről, a Holdról és a Napról érkező infravörös fényt. A misszió sikeréhez elengedhetetlen, hogy a napernyő a megfelelő formára kibontható legyen. „Izgalmas látni, ahogy a Webb részei most először állnak össze egyetlen obszervatóriummá – mondta Gregory Robinson, a Webb programigazgatója, a NASA washingtoni központjának munkatársa. – A mérnökcsapat hatalmas lépést tett előre, és hamarosan láthatjuk fantasztikus univerzumunk hihetetlen új látképét.” A teleszkóp mindkét fő alkotóelemét egyenként tesztelték minden olyan körülményre, környezetre, amellyel útja során találkozhat. A tervek szerint 2021-ben indítják útnak.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld–Nap-rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5–10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol majd el.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 675
szavazógép
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Az űrverseny a Hold erőforrásaiért is zajlik

Az ismét kibontakozó űrverseny része az Egyesült Államok űrparancsnokságának létrehozása, amit nemrég jelentettek be. A verseny a Holdon található erőforrások kiaknázásáért is zajlik – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője az M1 műsorában.
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Kriptopénzt bányásztak a munkahelyükön

Különös esetet vizsgál az ukrán titkosszolgálat: egy atomerőmű alkalmazottjai a munkahelyükön bányásztak kriptopénzt, ami komoly biztonsági kockázatokat vet fel. Az ukrán hatóságok a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszk város közelében lévő atomerőmű esetleges biztonsági kockázatait vizsgálják, miután kiderült, hogy az ott dolgozók a belső hálózat részeit az internetre csatlakoztatták és kriptopénzt bányásztak – számolt be az esetről a ZDNet.