Kriptopénzt bányásztak a munkahelyükön

2019. szeptember 9., hétfő, Autóvilág–Technika

Különös esetet vizsgál az ukrán titkosszolgálat: egy atomerőmű alkalmazottjai a munkahelyükön bányásztak kriptopénzt, ami komoly biztonsági kockázatokat vet fel. Az ukrán hatóságok a dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszk város közelében lévő atomerőmű esetleges biztonsági kockázatait vizsgálják, miután kiderült, hogy az ott dolgozók a belső hálózat részeit az internetre csatlakoztatták és kriptopénzt bányásztak – számolt be az esetről a ZDNet.

  • A dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszk város közelében lévő atomerőmű
    A dél-ukrajnai Juzsnoukrajinszk város közelében lévő atomerőmű

Miután egy ilyen létesítmény kritikus infrastruktúrának minősül és felveti az államtitok megsértésének kockázatát, az ukrán titkosszolgálat vezeti a nyomozást. Elsősorban annak járnak utána, hogy felhasználhatják-e támadók a bányászati útvonalat arra, hogy hozzáférjenek az atomerőmű hálózatához és információkat szerezzenek a rendszerről, például az atomerőmű fizikai védelméről.

Maga az incidens még júliusban történt, és egyelőre nem világos, hogyan fedezték fel az alkalmazottak ténykedését. Mindenesetre július 10-én óriási razzia volt az atomerőműben, lefoglalták az érintett berendezéseket és számítógépeket. Ezeket egyébként az erőmű adminisztratív irodáiban találták, és nem az ipari hálózaton. Ugyan több alkalmazottat is vádolnak a bányászattal, letartóztatások egyelőre nem történtek. A nyomozók úgy vélik, hogy a gyanúsítottak a kritpovaluták értékének emelkedése miatt próbálták meg a bányászatot.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy állami alkalmazottak kriptopénzbányászatra használják nagy energia- és számításigényű forrásokhoz való hozzáférésüket. Tavaly februárban az orosz hatóságok tartóztatták le a szarovi Nukleáris Központ két mérnökét, miután kiderült, hogy az intézet szuperszámítógépét kriptovaluta bányászására használják. Egy hónappal később az ausztrál meteorológiai intézetben derült fény az alkalmazottak hasonló ténykedésére. 2018 áprilisában a román Nemzeti Nukleáris Fizikai és Műszaki Kutatóintézet egyik alkalmazottját csípték el, aki saját bányászati berendezését csatlakoztatta az intézet elektromos hálózatához.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Építik a Hubble űrteleszkóp utódját

Összeállították a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. A Northrop Grumman kaliforniai Rodendo Beach-en lévő üzemében a mérnökök sikeresen illesztették össze a teleszkóp két felét – közölte az amerikai űrkutatási hivatal augusztus végén. A következő lépés az elektronikus kapcsolat biztosítása, majd ezek tesztelése lesz.
2019-09-09: Sport - :

Egy hatodik és egy nyolcadik hely (Pályakerékpározás)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC pályakerékpárosa, Szabó Norbert újabb versenyhétvégén van túl, és a litvániai jó szereplését át tudta menteni az elmúlt hétvégére: a cseh GP Framar nevet viselő viadalon egy hatodik és egy nyolcadik helyezésnek örülhetett. Szabó összesen 120 pontot kerekezett össze, és elmondása szerint sprintben már megvan a tartalékos helye a világkupa-sorozatra.