Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új Bauhaus-múzeumot nyitottak Dessauban

2019. szeptember 10., kedd, Magazin

A Bauhaus történetét bemutató új múzeumot nyitottak vasárnap a németországi Dessauban, a száz éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában. A több tízezer alkotást őrző Bauhaus-gyűjtemény új kiállítóhelyét Angela Merkel kancellár részvételével adták át a közönségnek.

  • Fotó: Brownsville Herald
    Fotó: Brownsville Herald

Az 1500 négyzetméter alapterületű múzeumépület a „ház a házban” gondolat megvalósulása. Az Addenda Architects nevű barcelonai iroda munkáját 831 pályamű közül választották ki.

Maga a múzeum tégla alakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként, ám mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok otthonául szolgál. Az emeleten lévő első kiállításon nagyjából ezer tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

A dessaui a második Bauhaus-múzeum Németországban. Az első a szomszédos Türingia tartománybéli Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát. Az iskola 1926-ban költözött át Weimarból Dessauba. Az új székhelyen a professzoroknak külön művésztelepet is építettek, amelyet ugyancsak felújítottak az évfordulóra. Walter Gropius és az utána következő igazgatók – Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe – a nemzetközi művészeti avantgárd egyik központjává tették az iskolát, olyan alkotókat nyertek meg oktatónak, mint Paul Klee német és Vaszilij Kandinszkij orosz festőművész.

A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője is volt, mint például Breuer Marcel világhírű formatervező és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező és filmes, az egyik leghíresebb magyar művész.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-10: Magazin - :

Pogány Judit színésznő 75 éves

Ma hetvenöt éves Pogány Judit Kossuth-díjas színésznő. Az egyik legsokoldalúbb magyar színésznő a gyerekdaraboktól az operetten, musicalen át a komédiáig és monodrámáig minden műfajban kiemelkedő alakításokat nyújtott. Nagy átéléssel képes szélsőséges, nehéz körülmények között élő nőket megformálni, tragédiában a humort, komédiában a tragikust tudja felvillantani. Szavai szerint „képes vagyok olyan koncentrációval, olyan fantáziával gondolni a megjelenítendő személyre, hogy egy időre eggyé válok vele. Ezt a képességet valószínűleg még a kislánykori álmodozások időszakából hozom magammal. Sajnos pont az ilyen úgynevezett »átélős« színészek sokkal sérülékenyebbek, mint az inkább »bravúrosan« játszó típus”. Szigetszentmiklóson él seregnyi állat társaságában, kedvtelése a bohócfigurák gyűjtése.
2019-09-10: Magazin - :

Másfél ezer halálos áldozat (Kánikula Franciaországban)

Franciaországban mintegy 1500 haláleset köthető a júniusi és júliusi kánikulához, ami tizede a 2003-as hőhullámkor regisztráltnak, jóllehet idén a melegrekordok országszerte megdőltek.