Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. szeptember 10., kedd, Belföld

MÁR AMERIKÁBA SEM MEHETNEK. Kimondottan „elit” társaságba került Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt hivatali visszaélésre való felbujtás miatt májusban jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélt volt elnöke azáltal, hogy az Egyesült Államok két fiával együtt meghatározatlan időre kitiltotta a területéről.

Dragnea ezzel számos jelenlegi vagy korábbi magas rangú állami vezetővel került egy listára. Van köztük ügyész, parlamenti képviselő, volt államfő és egykori legfelsőbb bírósági tag is. Az amerikai kongresszus által még júniusban kiadott lista szerint tizenegy ország mai vagy korábbi magas rangú illetékesei vannak az érintettek között. Washington két okból tilthatja ki az érintetteket: az emberi jogok megsértése vagy korrupció miatt. A 11 országból 7 esetben korrupció, a másik négyben emberi jogi problémák eredményezték a kitiltást. A Liviu Dragnea és fiai kitiltásáról szóló határozatot még csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be. (Krónika)

„MÁR CSAK” HÁROMSZÁZ? Vitatható adatokkal állt elő szombaton Daniel Breaz ügyvivő oktatási miniszter, aki szerint míg 2017-ben még 2300 olyan iskola volt, ahol a gyerekek és az oktatók nem tudták az épületen belül kielégíteni higiéniai szükségleteiket, ma ez a szám már csupán 300. Ezzel csupán egy baj van: a jelek szerint nem nagyon jellemző rá az a tulajdonság, hogy igaza lenne. Az edupedu.ro oktatási ügyekkel foglalkozó portál kérdésére ugyanis a belügyminisztérium még szeptember 2-án azt a választ adta, hogy a kezdődő tanév előtt 1176 olyan iskolát tartanak nyilván, ahol a vécé az udvaron van. Az edupedu az oktatási minisztériumot is megkérdezte, amely nem a Daniel Breaz ügyvivő miniszer által mondott adatokat támasztotta alá, hanem a belügyminisztérium közleményét. (Főtér)

SŰRŰ PROGRAM A HATÁROKON. Mintegy 26 millió személy lépte át az országhatárt az idei nyári szezonban, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban – tájékoztatott szombaton a határrendészet. A közlemény szerint idén június 1-je és szeptember 6-a között mintegy 26 millió személy lépte át az államhatárt, közülük 12,5 millióan belépésre, 13,5 millióan pedig az országból való kilépésre jelentkeztek, ugyanakkor 6,3 millió szállítóeszközt jegyeztek. Tavaly ugyanebben az időszakban 22,4 millió személyt és 5,2 közlekedési eszközt regisztráltak a határátkelőknél, ami a személyforgalom 17 százalékkal, a szállítóeszközök forgalmának pedig 20 százalékkal való növekedését jelenti. A legnagyobb forgalmat a román–magyar határátkelőknél jegyezték, itt körülbelül 7,7 millióan keltek át, valamint a repülőtéri átkelőknél, ahonnan 6,4 millió személy indult külföldre, illetve érkezett az országba. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-10: Belföld - :

Egyenesben az indítvány?

A Nemzeti Liberális Párt tegnap tárgyalásokat folytatott a Pro Románia Párttal, hogy ez a politikai erő is támogassa az ellenzék által benyújtani tervezett bizalmatlansági indítványt. Raluca Turcan, az NLP első alelnöke szerint a Pro Románia határozottan elkötelezte magát az indítvány mellett.
2019-09-10: Világfigyelő - :

Nyilvánosságra hozták a biztosjelöltek névsorát (EU-tisztújítás)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke tegnap bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell. Magyarország Trócsányi Lászlót, Románia Rovana Plumbot jelölte. Von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel.