Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EU-tisztújításNyilvánosságra hozták a biztosjelöltek névsorát

2019. szeptember 10., kedd, Világfigyelő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke tegnap bemutatta a biztosjelöltek végleges névsorát, a portfóliók tervezett elosztásának ismertetésére azonban még egy napot várni kell. Magyarország Trócsányi Lászlót, Románia Rovana Plumbot jelölte. Von der Leyen az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltekkel.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist és az osztrák Johannes Hahnt, a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maros Sefcovicot, illetve a dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát. Belgium Didier Reynderst, Ciprus Sztella Kiriakidészt, Észtország Kadri Simsont, Finnország Jutta Urpilainent, Franciaország Sylvie Goulard-t, Görögország Margarítisz Szkínászt, Horvátország Dubravka Suicát, Lengyelország Janusz Wojciechowskit, Litvánia Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg Nicolas Schmittet, Málta Helena Dallit, Olaszország Paolo Gentilonit, Portugália Elisa Ferreirát, Románia Rovana Plumbot, Szlovénia Janez Lenarčičot, Svédország pedig Ylva Johanssont jelölte. Németországot maga Ursula von der Leyen, Spanyolországot pedig Josep Borrell képviseli, aki már a magáénak tudhatja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját.

Az október végi kilépésre készülő Egyesült Királyság bejelentette, hogy nem delegál tagot az Európai Bizottságba, és ezért nem is nevez meg jelöltet. Szakemberek szerint ugyanakkor az éles nyilatkozatok ellenére könnyen elképzelhető újabb halasztás, és ez esetben egyféle jogi dilemma lép fel, amelyet esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatna fel.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban, ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselő-testület. Végül az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1074
szavazógép
2019-09-10: Belföld - :

Hírsaláta

MÁR AMERIKÁBA SEM MEHETNEK. Kimondottan „elit” társaságba került Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt hivatali visszaélésre való felbujtás miatt májusban jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélt volt elnöke azáltal, hogy az Egyesült Államok két fiával együtt meghatározatlan időre kitiltotta a területéről.
2019-09-10: Világfigyelő - :

Üdvözlik Trócsányi László jelöltségének elfogadását

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözölte az Európai Bizottság megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek a tegnapi döntését, mely szerint Trócsányi László fideszes EP-képviselő hivatalosan Magyarország európai uniós biztosjelöltje lett.