Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 11., szerda, Mi, hol, mikor?

Play! Mobile projekt
Ez év szeptemberében zajlik Csernátonban, Sepsiszentgyörgyön és Baróton a Magma Kortárs Közeg Egyesület szervezésében a Play! Mobile projekt. A művészeti rendezvény a résztvevők segítségével színpaddá és kiállítási helyszínné változtatja a településeket.

Csernátonban szeptember 13-ig, Sepsiszentgyörgyön az Őrkőn szeptember 16–20. között a pulzArt fesztivál keretében, Ba­róton pedig szeptember 23–27. között zajlanak a Play! Mobile projekt ötnapos táborai, amelyek során a résztvevők új tereket és történeteket fedeznek fel, kreativitásuk segítségével alkotva meg saját közösségi történetüket. Honlap: magma.maybe.ro.

9. Brassói Magyar Napok
A mai program: 18 órától beszélgetés Béres Ildikó kárpátaljai színésszel, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagjával, illetve Kárpát-medencei borkóstoló és borvásár az Unitárius Gyülekezeti Központban.
Csütörtökön: 10 órakor a kézműves-, termelői és gasztronómiai vásár megnyitója a Tanácstéren; 13 órától a gasztro-, bor- és buliudvar megnyitója az RMDSZ-székház udvarán, az After Stube udvarán és az Alecu Russo utcában – Az udvarban a legfinomabb magyar étkeket és aromás borokat lehet megkóstolni élő zene kísére­tében (a rendezvény ideje alatt a főtéri koncertek után hajnalig tartó mulatozás helyszíne az udvar); 17.30-tól Xantus Géza csíkszeredai festőművész kiállítása a Reménység Házában; 19 órától exkluzív borkóstoló tokaji klasszikus borokkal, vacsorával, desszerttel a Massimo vendéglőben; a tanácstéri nagyszínpadon 18 órától Tokos Zenekar; 19.30-tól Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák Ferenczi Bora énekessel.

Bábszínház
A Cimborák Bábszínháznak a Benedek Elek-emlékév programjaihoz kapcsolódva készült, A buták versenye című előadását szeptember 12-én, csütörtökön 18 órától tekinthetik meg a 6 éven felüli gyermekek és az őket elkísérő felnőttek Sepsiszentgyörgyön a Kamarateremben. Rendezte: Dávid Péter. Játsszák: Gulácsi D. Zsuzsanna, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea. A belépő 7 lej gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Helyfoglalás a 0755 335 400-es telefonon (Csüdöm Eszter). A jegyeket előadás előtt fél órával a helyszínen lehet kiváltani.

Kiállítás
* Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban szeptember 12-én 18 órakor megnyitják az Erdélyi élő népművészet című kiállítást, amely 52 erdélyi alkotó munkáiból nyújt ízelítőt. A tárlatot dr. Kinda István néprajzkutató méltatja. Zenél Kelemen István, ifj. Gáspár Álmos és Vitályos Lehel. A kiállítás szervezői: Hagyományok Háza Hálózat – Erdély, Kallós Alapítvány, Guzsalyas Alapítvány.
* Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (Olt utca 2. szám, földszint) szeptember 13-án, pénteken 18 órakor megnyitják a Böhm-gyűjtemény kiállítását. A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a tárlatot megnyitja Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Közreműködik Babos-Szélyes Margit (szoprán) és Kőmíves-Bokor Zsuzsa (zongora).

A plasztikai sebészetről
tart előadást dr. Jankó Botond, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház plasztikai sebésze szeptember 12-én, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadótermében, az 1918. december 1. úti 18-as tömbház O lépcsőházának földszintjén (bejárat a jelzőlámpáknál levő Clinica Sante mellett, a Nemlátók Szövetségénél).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.15-től Csodapark – amerikai animációs film, magyarul beszélő; 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 18 órától Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, román felirattal; 18.45-től Jó srácok – amerikai vígjáték, román felirattal; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 21 órától Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A véd­angyal bukása – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Nyelviskola
Már lehet iratkozni személyesen a CoRepeta Nyelviskola gyermekeknek szóló román-, angol- és németóráira. Az órákat korosztályos bontásban tartják óvodáskortól tizenkettedik osztályig. Szeptember 16-án indulnak az óvodások, előkészítősök és elemisták órái, 23-án pedig az 5–11. osztályosoké. A csoportok legtöbb nyolcfősek lesznek. Felnőtteknek a tanfolyamok október első hetében indulnak, előreláthatólag angol, román, német, magyar, spanyol és kínai nyelvből. A tanfolyamok szintje kezdő, illetve adott nyelvekből haladó. Érdeklődni, jelentkezni a 0771 517 183-as, 0771 517 234-es telefonon vagy személyesen a Kós Károly út 40. szám alatt lehet. A tanfolyamokról bővebben: corepeta.ro.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adása: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret a karmelita nővérekkel, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 12.15-től Déli magazin.

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány Táncstúdiójában, az Olt utca 1. szám alatt a 2019–2020-as új évad tanfolyamaira várják az oktatók október 15-ig folyamatosan az érdeklődőket. Jelentkezni személyesen lehet munkanapokon 17–19 óráig. A következő kurzusok indulnak: klasszikus balett, kortárs tánc (8 éves kortól), társasági táncok az IDFSC nemzetközi táncprogram előírásai szerint (keringők, tangó, szamba, salsa, rumba, csacsacsa, jive stb.) diákoknak és felnőtteknek kezdő és haladó szinten, lakodalmi táncok (a fiatal pár, az örömszülők felkészítése a különleges alkalomra), privát tréning (személyre szabott alakformálás). Új mozgásformák: klasszikus balett és modern tánc felnőtteknek, ÁGÓ-GYM – speciális alakformáló mozgásrendszer nőknek, moderntánc-oktatás diákoknak stílusonként, hastánc fitnesz és meditációs torna (minden korosztálynak).
Érdeklődni a 0722 233 774-es telefonon lehet.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utca 5. szám alatti Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgá­latot.

Röviden
LOMTALANÍTÁS, ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Magyarhermányban és Kisbaconban, csütörtökön Szárazajtán és Uzonkafürdőn a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
MIKÓS VÉNDIÁKOK. A Székely Mikó Kollégium Véndiákjai­nak Társasága ma 18 órától a Székely Mikó Kollégiumban újabb megbeszélést tart, amelyre a 2010 előtt érettségizett évfolyamok véndiákjait várja. A találkozás célja a Társaság felújítása, illetve az őszi mikós rendezvényekbe való bekapcsolódás.
ÉVADNYITÓ. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót a Humorpince évadnyitóján.
TÁNCOL AZ EGÉSZ CSALÁD! Szep­tember 15-én és 22-én 18–19 óráig Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előtti téren aerobikoktatást tart Dascălu (Kelemen) Szende oktató, aki várja a családok apraját-nagyját. Szep­tember 29-én 18 órától a megtanult táncot bemutatják a Mihai Viteazul-szobor előtt. Olyan fiatalokat és időseket várnak, akik részesülni szeretnének a zene és a közös tánc örömében.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2019-09-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felborult egy traktor

Megbénult a forgalom kedd délután a 12-es országúton Málnás közelében, ahol baleset történt kevéssel 17 óra után.
2019-09-11: Riport - Hecser László:

Vargyasi értékátörökítők (Látogatóban Soóséknál)

Soós Emma közel ötven éve foglalkozik bútorfestéssel. Az alapokat id. Sütő Bélától sajátította el, majd nagy tudású falustársa támogatásával, háziasszonyi teendői mellett szabad idejében – de nem hobbiként! – dolgozott megrendelői számára. Azt fontolgatja, gyengülő szemei miatt hamarosan felhagy a szívének legkedvesebb elfoglaltsággal. Talán csak mondja – ismeri el a következő mondatával maga is: a bútorfestésbe beletanult menye, Aranka egyre többet vállal, a ház minden szeglete tele van munkáival, ha meglát egy félig kész művet, jön, hogy nyomban ecsetet ragadjon.