Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megelégelték a kóbor kutyák garázdálkodását

2019. szeptember 11., szerda, Közélet

Módfelett elszaporodtak a kóbor kutyák Nagyborosnyón. Közel ötven gazdátlan eb keseríti az ott lakók életét, a helyzet tarthatatlanná vált. A probléma megoldása érdekében a községháza a TEGA Rt.-vel szerződött a kóbor kutyák befogására és elszállítására. Pénteken első alkalommal került sor a gazdátlan ebek befogására – tudtuk meg Kanyó Antal alpolgármestertől, aki az akciót irányította. Hat kutyát tudtak befogni, fele-fele arányban kant és szukát.

Rengeteg panasz érkezett a lakosság részéről, a kóbor kutyák zavarják az embereket, gyermekeket, még az iskolai tízórait is ellopják tőlük. Párzási időszakban falkákba verődnek, éjjel feldöntik a kukákat, behatolnak az udvarokra, élősködőket terjesztenek s a közbiztonságra nézve is veszélyt jelentenek. Ezért döntöttek úgy, hogy iskolakezdés előtt próbálnak minél több gazdátlan ebet befogni – mondta Kanyó.

A kutyák főként a faluvégeken, az állomás körzetében, de a roma negyed környékén is tartózkodnak. De az ott élők is megelégelték jelenlétüket, tegnap két gyerek örömmel mondta: nicsak, befogták azt a rossz kutyát, amelyik az állomásnál megharapta őket.

Az alpolgármester kihangsúlyozta: az akciót folytatják, de bíznak abban is, hogy a lakosság megérti, felelősséget kell vállalniuk a kutyák vonatkozásában, a házi kedvenceket, házőrzőket a kapun belül kell tartsák, nem engedhetik felügyelet nélkül az utcákra.

A befogott ebek a szépmezei kutyamenhelyre kerülnek, a megfigyelési periódus után ivartalanítják, beoltják őket, majd mikrocsippel jelölik meg. Az agresszív egyedek szocializálásával is foglalkoznak. A procedúra után a kutyák örökbe fogadhatók. Ha az utcán olyan ebet fognak be, mely már meg van jelölve csippel, és szerepel a hivatalos nyilvántartásokban is, akkor felkutatják gazdáját, aki 70 lejes visszaváltási díj és napi hatlejes tartási illeték kifizetése után hazaviheti kutyáját.

Kanyó elmondta, a kutyák nagyon szaporák, egy pár leszármazottjainak száma – beleértve az utódok által világra hozott kutyákat is – három év alatt elérheti a 150 egyedet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 613
szavazógép
2019-09-11: Közélet - Iochom István:

Változik a forgalmi rend a Dózsa utcában

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala felhívja az autósok figyelmét, hogy szeptember 9-től megváltozott a forgalmi rend a Dózsa György utca rendőrség előtti szakaszán.
2019-09-11: Közélet - Iochom István:

Új iskolaigazgató és aligazgató

A kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceumban 570 tanuló kezdte meg az új tanévet.