Hogyan használjuk agyunkat?

2007. július 12., csütörtök, Család

A komoly tudás fejlett tanulási technikákat igényel. Egy átlagos felnőtt agyának csupán tíz százalékát használja, képzeljük csak el, mi mindenhez érthetnénk megfelelő elsajátítási módszerek segítségével. Összegyűjtöttünk hetvenhét tippet — mint például: ne hagyjuk ki a reggelit, időnként tartsunk szünetet, hallgassunk zenét, s olykor egy hideg zuhany sem árt —, amelyek segítségével enyhíthetjük tudásszomjunkat, javíthatjuk koncentrációs képességünket, sőt, hatékonyabban és gyorsabban sajátíthatunk el új ismereteket.

Emlékezőtechnikák

Hallgasson zenét. A kutatók már régen bebizonyították, hogy egyes zenék nagyszerűen hatnak az emlékek felidézésére. Azok az információk, amiket egy konkrét dal vagy album során tanult meg, gyakran azáltal felidézhetőek, hogy lejátssza magában a számokat.

Szervezzen. Használjon színes könyvjelzőket, hogy jegyzetfüzetének vagy napilapjának oldalait feloszthassa. Ezáltal könnyen eligazodik az ötletforrások között.

Ragasszon emlékeztetőket. Feljegyezheti gondolatait anélkül, hogy összefirkálná a könyvet, amiből tanul.

Önmotiváló technikák

Adjon magának időt. A gondolatok néha tucatjával érkeznek. De melyik lesz a jó? Ha megtanulja, hogyan kell az elérni kívánt eredményekre összpontosítani, fel fogja ismerni a jó elképzeléseket. Az észjárása előbb-utóbb kiszűri ezeket.

Motiválja magát. Miért akar megtanulni valamit? Mit szeretne elérni ezáltal? Ha nem tudja, miért akar tanulni, a figyelmét elterelő dolgok sokkal csábítóbbak lesznek tanulás közben.

Lebegjen egy cél a szeme előtt. W. Clement Stone híres mondása: ,,Az ember csak azt tudja megvalósítani, amit elképzel." A célorientált felfogás bámulatos dolgokra veheti rá. Készítse fel magát bármire, ami szükséges, és az akadályok ledőlnek. Aki már tapasztalta ezt a jelenséget, érti a lényegét.

Gondolkodjon pozitívan. Amíg nem hiszi el, hogy képes megtanulni valamit, addig nem is fogja megtanulni.

Szervezze meg a napját. A tanulás csupán egy a sok napi teendő közül. Meg kell szerveznie a napját, különben a tanulásra nem marad idő. Válasszon akár webalapú alkalmazásokat, ha szükséges.

Minden megtanulható. A vegetációt kivéve minden megtanulható az életben. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogyha valamit valaki már megtanult, akkor az megtanulható. Lehet, hogy nagyobb erőbedobás szükséges hozzá, de ha reális célt tűzött ki maga elé, akkor kivitelezhető.

Készüljön fel a tanulásra. A pozitív gondolkodás még nem elég a célok eléréséhez. Ez különösen akkor igaz, ha felnőttként számtalan más problémát kell megoldania nap mint nap. Dolgozzon ki egy stratégiát, amivel csökkentheti a zavaró dolgokat maga körül, legalább néhány órára, különben a tanulás élményéhez frusztráció párosul majd.

Készítse fel magát is. Mindenkinek van olyan ,,jóakarója", aki nem nézi jó szemmel önművelő és tanulásra irányuló terveit. Ezek az emberek szándékosan vagy tudat alatt megpróbálják távol tartani céljától. Ha munka után van órája, bizonyosodjon meg arról, hogy a kollégái tisztában vannak azzal, nem túlórázhat. Ha a főnöke mindig akkor ad pluszmunkát, ha mennie kéne órára, váltson egy későbbi időpontban kezdődő kurzusra, persze, ha lehetséges.

Kényszerítse magát. A legtöbb embernek szoros az időbeosztása, a szabadság ugyanis olykor káoszhoz vezet. Annak ellenére, hogy a zűrzavarnak is megvan a maga belső rendje, az önszabályozással — határidők megadásával, idő és eszközkorláttal — gyakran kevesebb idő alatt többet tehet.

(folytatjuk)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-12: Család - x:

Megállnál egy szóra?

Vacsora
Meghíztam. Kimutatás szerint már nem túlsúlyos, hanem mindközönségesen: kövér vagyok. Nehezemre esik lehajolni is. Nagy elhatározásra jutottam: holnaptól nem vacsorázom. (Azóta eltelt egy hét, naponta méretkezem... és naponta vacsorázom.)
2007-07-12: Család - x:

Muzsnai porszaru (Hagyományőrző kézimunka)

1719-ben készülhetett, felirata szerint, ez az álarcos emberalakokat, valószínűleg varázsló jelenetet, kultusztáncot ábrázoló porszaru, melyen természetesen a mértani alakzatok mellett a kígyót és a tulipánt is felismerjük. (f. e.)