Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Orvoslakások magyar támogatással

2019. szeptember 13., péntek, Belföld

A magyar állam támogatásával épült orvoslakásokat adtak át tegnap délután Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakások alapkövét teszik le az este folyamán Borszéken.

  • Fotó: maszol.ro
    Fotó: maszol.ro

Az események díszvendége, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára rendkívül fontosnak tartotta azt a munkát, amelyet a Studium-Prospero Alapítvány végez húsz éve azért, hogy fiatal orvosokat, művészeket, értelmiségieket telepítsen le, marasztaljon otthon, Erdélyben. Gyergyószentmiklóson olyan lakásokat adtak át csodálatos természeti környezetben, amelyekbe bárki szívesen beköltözne. Ezek alkalmasak arra, hogy egy család el tudja indítani az életét azon a településen, ahol a hivatását űzi. „Bízom benne, hogy csökkenteni tudjuk ezáltal azt a súlyos orvoshiányt, amely a régiót jellemzi, és hozzájárulunk ahhoz, hogy minél több fiatal orvos találja meg a számítását mind az erdélyi kórházakban, mind pedig háziorvosként” – fogalmazott a politikus.

Vass Levente parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke beszédében felidézte: alapítványa húsz évvel ezelőtt a Kárpát-medencében elsőként kezdeményezte szolgálati lakások és szakkollégium építését Marosvásárhelyen pályakezdő orvosok, fiatal egyetemi oktatók, művészek számára. Azóta a magyar kormány támogatásával számos erdélyi településen építettek és adtak át szolgálati lakásokat. Az ezekben lakó orvosok, gyógyszerészek, egyetemi oktatók, színészek, művészek és zenészek családjukkal együtt háromszáz főhöz közelítenek.

A Gyergyószentmiklóson épített ikerházban két szolgálati lakás kapott helyet. Mindkét lakás 115 négyzetméteres, bútorozott és elektronikai eszközökkel felszerelt konyhával, nappalival, két hálószobával és fürdőszobával rendelkezik. A háromezer négyzetméteres telek, melyre építették, további fejlesztési lehetőségeket biztosít. A gyergyószentmiklósi lakások elfoglalására szeptember folyamán hirdet pályázatot a Studium-Prospero Alapítvány. A gyergyószentmiklósi telekvásárlásra és lakásépítésre 65,3 millió forint támogatást nyújtott a Bethlen Gábor Alap. Borszéken egy 1700 négyzetméteres telken kétszintes ingatlant épít az alapítvány, amelynek alsó szintjén háromszobás, felső szintjén négyszobás szolgálati lakást alakít ki helyi és környékbeli orvosok számára.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2215
szavazógép
2019-09-13: Belföld - :

Visszavágott az államfő (Kormányválság)

Klaus Iohannis államfő elutasította a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, mivel szerinte ez a kormányátalakítás érvénytelen és nem helyénvaló, a kormányfő kérése pedig durván alkotmányellenes. Iohannis elnök ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől.
2019-09-13: Belföld - :

Diplomáciai botrányt okoz a szerződésbontás (Autópálya-bonyodalmak)

Független szakértő vizsgálja meg az A3-as (dél-erdélyi) autópálya Lugos–Déva szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat – mondta el tegnap este az autópálya-szakaszra vonatkozó kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter. A spanyol kivitelező képviselői ugyanott arról beszéltek, a szerződés felbontása diplomáciai konfliktust okoz, és azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Bukarest a maga részéről már korábban kilátásba helyezte a jogi eljárást a munkálatok minősége miatt.