Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felmentett államtitkárok

2019. szeptember 14., szombat, Belföld

Viorica Dăncilă miniszterelnök kilenc államtitkárt menesztett, akik a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) tagjai – derült ki a Hivatalos Közlönyből. A volt kisebbik kormánypárt politikai végrehajtó bizottsága tegnap megerősítette négy tag – Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă és Alexandru Ştefan Băişanu – kizárását a pártból.

  • Fotó: rfi.ro
    Fotó: rfi.ro

A rendelet szerint a kilenc államtitkár többsége maga kérte felmentését, miután az LDSZ megtiltotta tagjainak, hogy a kormányban további szerepet vállaljanak, ellenkező esetben kilátásba helyezték a pártból való kizárásukat. A párt politikai végrehajtó bizottsága ugyanakkor tegnap hozott döntést Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă és Alexandru Ştefan Băişanu kapcsán, akikről az alakulat elnöke még szerdán kijelentette, hogy távozniuk kell a pártból. A párt statútumának megfelelően a bizottság megállapította, hogy a négy említett politikus elvesztette párttagságát, mert elfogadták a tárgyalásra való felkérést a Szociáldemokrata Párt részéről, amely magas tisztségeket ajánlott nekik a szenátus élén, illetve a kormányban.

A statútum értelmében elveszíti párttagságát az a személy, aki más pártot vagy más politikai doktrínát támogat nyilvánosan, kivételt csak az a párt képezhet, amellyel az LDSZ politikai vagy választási szövetségben áll. A szenátus elnöki tisztségét elfoglaló Meleșcanu, valamint a miniszteri posztra javasolt egyik LDSZ-es törvényhozó kijelentette, hogy meg fogja támadni a bíróságon a pártból való kizárását.

A Tăriceanu stratégiáját bíráló párttagok szerint a pártnak mielőbb kongresszust kell tartania, hogy elhatározzák, milyen úton haladjanak tovább. Meleșcanu szerint az LDSZ-nek azért kell folytatnia a kormányzást, mert 2016-ban az SZDP-vel együtt nyerték meg a parlamenti választást, és ígéreteket tettek választóiknak a kormányprogramnak megfelelően, szerinte ezért most semmit nem kell felülvizsgálni 2020-ig, a következő határidős parlamenti választásig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2019-09-14: Közélet - :

Egyre több a medvetámadás

Elégedetlen a medvék okozta problémák megoldását célzó intézkedésekkel Kovászna megye prefektusa, aki szerint egyre gyakoribbak a támadások, a vidéki települések polgármesterei naponta jelzik, hol garázdálkodnak éppen a nagyvadak.
2019-09-14: Világfigyelő - :

Kövér László: Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét

Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét és ezzel megerősíteni az európai politika önvédelmi képességét – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Selye János Egyetem (SJE) ünnepi tanévnyitóján Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott tegnap.