Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. szeptember 14., szombat, Belföld

HATÉVESEK ELLEN GÁZSPRAY-VEL. A rendőrség csütörtökön őrizetbe vette azt a 43 éves szatmárnémeti tanítónőt, aki a tasnádszántói iskolában teljesen megmagyarázhatatlan módon könnygázspray-t fújt két hatéves, előkészítő osztályos gyerekre, akikről azt állította, zavarták az órát, majd zaklatták őt, és csak önvédelemből lépett fel a leírt módon. A pedagógus munkaszerződését azonnali hatállyal felbontotta a tanfelügyelőség, az ügyészség pedig kezdeményezte vizsgálati fogságba helyezését.

  • Fotó: infogyor.hu
    Fotó: infogyor.hu

A két gyereket a tasnádi kórházba szállították, ahol kiderült, nem szenvedtek maradandó sérülést. A Maszol portál értesülései szerint a helyettesítői állást betöltő pedagógus saját bevallása szerint a caracali ügy miatt hordott magánál spray-t, arra az esetre, ha ingázás közben megtámadnák. Az alkalmazásakor rendelkezett orvosi igazolással arról, hogy alkalmas pedagógusnak, de az ügyészség azt is megvizsgálja, hogy törvényesen szerezte-e a papírokat. (Főtér/Maszol)

BIZTOS LEJTMENET. A bútoripar az idei év első öt hónapjában 57 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, négyezerrel kevesebbet, mint 2017 azonos időszakában – olvasható a Ziarul Financiarban. A nagy tételben, évi 2,3 milliárd euró értékben exportáló ipar lassan munkaerő nélkül marad. A Romániai Bútorgyártók Egyesületének elnöke, Aurica Sereny elmondta, a fiatalok, miután kitanulták a mesterséget a hazai műhelyekben, gyárakban, külföldre mennek, így a cégek nem tudják teljesíteni a külföldi megrendeléseket és szerződések nélkül maradnak. A hazai bútoriparnak a munkaerőhiányon kívül szembe kell néznie a bérek emelkedésével, az alapanyaghiánnyal. A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár az átlagbérek tíz százalékkal emelkedtek az utóbbi egy évben, a bútoriparban az egyik legalacsonyabbak a fizetések. Itt az átlagbér 37 százalékkal kisebb, mint az országos átlagfizetés, amely jelenleg nettó 3100 lej körül van. A munkaerőhiány miatt a bútoripar is az automatizáció felé fordult. (Maszol)

FIATAL VANDÁLOK. Három diák letarolt öt osztálytermet, az iskola hallját, irodáit, a fürdőszobát és az iskola hőközpontját a Giurgiu megyei Clejani településen. A 8, 9 és 10 éves fiúk egy ablakon keresztül jutottak be a tanintézetbe – melynek kettő közülük diákja –, majd egy poroltóval összetörték a berendezést, valamint a tanszerek jelentős részét. Az előzetes számítások szerint a kár eléri a 40 ezer lejt. A rombolást és az éppen a mosdóban tisztálkodó fiatalokat a takarítónő fedezte fel. Az egyikük anyaszült meztelenül kiugrott az ablakon, hazaszaladt, majd visszatért és felmászott a tornaterem tetejére, ahonnan a rendőrök szedték le. A település polgármestere szerint a rongálás oly mértékű, hogy az egyébként őrizetlen intézetben lehetetlen az oktatás, reményeik szerint szeptember 20-ig sikerül helyrehozni, amikor is egy pópa megáldja az ingatlant, hogy többé ne fordulhasson elő ilyesmi. Az elöljáró szerint az egyik diák pszichés problémákkal küzd. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége tegnap az iskolapszichológusok számának növelését sürgette az oktatási tárcától, mint ahogy azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy sok vidéki iskolában anyagi megfontolásból a helyi illetékesek nem gondoskodnak portaszolgálatról. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2019-09-14: Világfigyelő - :

Kövér László: Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét

Közép-Európa nemzetei képesek megújítani Európa szellemi önvédelmét és ezzel megerősíteni az európai politika önvédelmi képességét – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felvidéki Selye János Egyetem (SJE) ünnepi tanévnyitóján Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott tegnap.
2019-09-14: Belföld - :

Újranyomják a hibás tankönyveket

Háromszékre csak 69 jutott a súlyos nyomdahibás magyar nyelv és irodalom tankönyvekből – tájékoztatta lapunkat Kőmíves Noémi, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelv is irodalomért felelős tanfelügyelője.