Német lapok méltatják az elhunyt Konrád Györgyöt

2019. szeptember 17., kedd, Magazin

Számos jelentős német lap nekrológgal emlékezett meg a hét végén Konrád Györgyről (fotó). A Süddeutsche Zeitung Frank-Walter Steinmeier német államfő részvéttáviratából idézett, amely szerint a pénteken elhunyt Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus „nagy szolgálatot tett nekünk, németeknek” azzal, hogy bátran kiállt hazája demokratizálódása mellett és fellépett az európai megosztottság békés feloldásáért.

  • Fotó: MTI /Soós Lajos
    Fotó: MTI /Soós Lajos

A német szövetségi elnök az elhunyt özvegyének küldött táviratában hozzátette, hogy Konrád György túlélte a holokausztot és megszenvedte a kommunista diktatúrát hazájában, s így „egészen különleges módon volt szemtanúja az évszázadnak, amelyben oly rettenetes tapasztalatokat szereztek az emberek”. A Süddeutsche Zeitung nekrológjában arról is írt, hogy Konrád György a rendszerváltás után is betöltötte a közösségért felelősséget vállaló polgár és „erkölcsi tekintély” szerepét, mindig felemelte szavát, amikor úgy érezte, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok. Konrád György „mintaértelmiségi” volt, és régóta „össz-európai tekintélyként” tartották számon – írta a müncheni lap. A Die Welt az elhunyt pályafutását összefoglalva kiemelte, hogy egy ilyen életrajz az előző évszázad közepén „szürreális utópiaként” hatott volna, mert Konrád Györgynek  gyermekkorában és ifjúkorában „nem a hosszú és teljes élet volt elrendelve, hanem – mint milliónyi sorstársának – az ausch­witzi gázkamrák”. Azonban Konrád György  „minden valószínűségre rácáfolva” szabadságban öregedhetett meg, és – a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnökeként – egy olyan német akadémiának lett vezetője, amelynek székhelye nem messze fekszik a deportálások fő szer­vezője, Adolf Eichmann egykori irodájától – írta a Die Welt. ­Egyebek mellett hozzátették: Konrád György mindig is ellenezte, hogy holokauszt-túlélőnek nevezzék, mert nem akarta, hogy a tettesek szemszögéből jellemezzék. A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy Konrád György „hídépítő volt Kelet és Nyugat között”, és míg a kommunista rendszerben a belső emigrációt választotta, a rendszerváltás után „világszerte befolyásos értelmiségivé vált”, akinek különösen Németországban volt tekintélye.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 323
szavazógép
2019-09-17: Magazin - :

Polgár Judit Guinness-rekord-kísérlete

Földrészeket összekötő Guinness-rekord-kísérletre készül Polgár Judit nemzetközi sakknagymester.
2019-09-17: Magazin - :

Juhász Árpád a dinoszauruszok kipusztulásáról

Tíz kilométer átmérőjű lehetett az az aszteroida, amely 66 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat – mondta Juhász Árpád geológus az M1 egyik műsorában, azt is kijelentve, hogy ezen őslények virágkorának egyetlen pillanat alatt lett vége. A tudóst azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egy új kutatás szerint negyedórán belül végezhetett a dinoszauruszokkal a Földbe csapódott aszteroida.