Juhász Árpád a dinoszauruszok kipusztulásáról

2019. szeptember 17., kedd, Magazin

Tíz kilométer átmérőjű lehetett az az aszteroida, amely 66 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat – mondta Juhász Árpád geológus az M1 egyik műsorában, azt is kijelentve, hogy ezen őslények virágkorának egyetlen pillanat alatt lett vége. A tudóst azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egy új kutatás szerint negyedórán belül végezhetett a dinoszauruszokkal a Földbe csapódott aszteroida.

Juhász Árpád kifejtette: a földréteg egy bizonyos részén a kozmikus eredetű irídium felhalmozódása azt jelzi, hogy a kihalás hirtelen esemény volt. A radioaktív kormeghatározással megállapítható „határvonal” előtt ugyanis nagy számban keletkeztek a dinoszaurusz-maradványok lelőhelyei, utána azonban már nem.

Közölte, hogy a Yucatán-félsziget közelében, a Mexikói-öböl alatt rejtőző kráter méretei alapján a becsapódott aszteroida 10 kilométer átmérőjű lehetett. Egy ekkora tömegű égitest becsapódása hatalmas, az egész bolygót megrengető robbanást okoz; a felszabaduló porrészecskék, gázok, gőzök, tüzeket okoznak, erdőrengetegeket képesek pillanatok alatt felgyújtani. A becsapódás a robbanás hatókörében lévő összes nagyobb testű állatot is kivégezte – tette hozzá.

A tudós felidézte: a geológiában régóta tudott, hogy a szóban forgó kihalási időszakban az élőlények mintegy kétharmada eltűnt a Földről. Az, hogy ezt egy ekkora méretű aszteroida okozta, csak később fedezték fel. Juhász Árpád szólt arról is, hogy a becsapódás után a légkörbe jutott por és törmelék miatt teljes sötétségbe boruló Földön a napfény nem érte el az óceánok, tengerek felszínét. Ezért a tengeri tápláléklánc alapját képező fitoplankton nem tudott fotoszintetizálni, így a mély vizekből is eltűntek a tengeri élővilág addig jellemző gyakori fajai.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 126
szavazógép
2019-09-17: Magazin - :

Német lapok méltatják az elhunyt Konrád Györgyöt

Számos jelentős német lap nekrológgal emlékezett meg a hét végén Konrád Györgyről (fotó). A Süddeutsche Zeitung Frank-Walter Steinmeier német államfő részvéttáviratából idézett, amely szerint a pénteken elhunyt Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus „nagy szolgálatot tett nekünk, németeknek” azzal, hogy bátran kiállt hazája demokratizálódása mellett és fellépett az európai megosztottság békés feloldásáért.
2019-09-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Hagyományok falujában: Úgy talál, mint a bodosi lakodalom!

Lehetne folytatni erdővidéki vagy éppen háromszéki helyekhez kötődő szólásmondásokkal. E sorok írója nem tervezi összegyűjtésüket, de nagyon örvendtem, hogy a Székelyföldi Magyar Újságírók Erdővidéki Táborának résztvevőjeként Köpec, Nagyajta és Bölön után éppen Bodosról készíthettem harmadik „táboros” riportomat. „Olyan, mint a bodosi szekér” – hangzik a következő szólásmondás, de az is ide illik, hogy „Megyünk Bodosba rucatojásért!”