AgroFeszt: a gazdák ünnepe

2019. szeptember 24., kedd, Gazdakör

Két napon keresztül zajlott a megye mezőgazdászainak ünnepe, az AgroFeszt, a Székelyföldi Gazdanapok társrendezvénye. Kovászna közelében, az egykori lőtér területén eddig is szerveztek megyei szarvasmarha-kiállítást és -bírálatot, idén juhszemle, valamint számos kísérőesemény is szerepelt a programban azzal a céllal, hogy a lakosság közelebb kerüljön a mezőgazdasághoz, tudatosuljon benne: a gazdáink által előállított alapanyagokból készülnek azok a helyi termékek, amelyek fogyasztása egészséges, megvásárlásukkal pedig a háromszéki gazdaság életben tartásához, megmaradásához is hozzájárulunk.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az AgroFeszt több civil szervezet és közintézmény össze­fogásának köszönhetően valósult meg: a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesülete, az AgroSIC Közösségek Közti Társulás, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdász-hálózata, Kovászna Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a helyi gazdaszervezetek, a megye agráriumban érdekelt intézményei mellett számos támogató, magánszemély és cég sorakozott fel. Az állatokat kiállító gazdák mellett ott voltak a megye agrárintézményeinek képviselői. A rendezvény díszvendége volt Iacob Lelior agrárminisztériumi tanácsos, aki Nicolae Radocea helyettes kormánymegbízott kíséretében érkezett.

A lekötő standokon a gazdák már szombaton kora reggel mosták, szépítették a szarvasmarhákat, készítették elő a felvezetésre. A rövid hivatalos megnyitón a felszólalók értékelték az eseményt, a gazdák ünnepét, amely lényegében a gazdatársadalom, a mezőgazdaságban érdekelt civil és állami intézmények összefogásával valósult meg. A ringben felvezetett állatokat küllem és a hivatalos termelésellenőrzés adatai szempontjából értékelték a bírák: Raul Bularca, az állatnemesítési hivatal küldöttje, Vágó István, a brassói székhelyű pirostarka-törzskönyvvezető egyesület megbízottja, valamint Farkas Sándor, a megyei egyesület alelnöke. A bírálat menetét, a zsűri által értékelt szempontokat, a szimentáli típusú pirostarka szarvasmarha megjelenési követelményeit, termelési képességeit Sólyom Gizella, az állattenyésztési tudományok doktora ismertette a nézőkkel.

Négy kategóriában szemlézték a felvezetett szarvasmarhákat a bírák, a dobogós állatok közül emelték ki a MISS díjas versenyzőt. A többször ellett szarvasmarhák csoportjában első és harmadik díjat kapott Nicolae Pastor (Szaramás) két szarvasmarhája, a második díjat Kanabé Gergely (Szentlélek) szarvasmarhája érdemelte ki. Az egyszer ellett szarvasmarhák csoportjának díjazott gazdái Kanabé Gergely, Vasile Muntean (Bodzaforduló) és Marius Enea (Kovászna). A vemhes üszők kategóriájában Kanabé Gergely és Ferencz Alpár (Bodok) kapta az első és második helyet, a harmadikon Nicolae Pastor és Pap János (Tamásfalva) állatai osztoztak. A növendékcsoportban a győztes állatok gazdái Pastor Nicolae, Kanabé Gergely és Kovács Gyula (Csernáton).

A szemle nagydíját, a MISS címet Kanabé Gergely 21-es számmal versenyző vemhes üszőjének, Helénnek (apja Herburg, anyja Erzsi) ítélte oda a zsűri. Az oklevelek mellett kategóriánként 300, 200, illetve 100 lejes díjat vehettek át a győztes szarvasmarhák gazdái, a 200 lejes MISS-díjat az illyefalvi LAM Alapítvány ajánlotta fel. A Bábolna takarmányok forgalmazója minden gazdát 100 lejes különdíjjal jutalmazott, a kerelőszentpáli UBM takarmánygyár pedig egy-egy zsák táppal ajándékozott meg minden résztvevőt.


Látványos juhszemle

Vasárnap a juhoké volt a fő szerep. A kiállítás a Kovásznához köthető verespofájú berkejuhra összpontosított, de a karámokban hús-, illetve tejhasznú juhokat is bemutattak, hogy a juhtartó gazdák láthassák a vegyes hasznosítású verespofájú tenyésztésének alternatíváit is. A kiállításon bemutatott Suffolk fajtájú húshasznú juhok a Pet World tenyészetből érkeztek, a tejhasznú La­caune juhokat Dancs Adorján kovásznai farmer szállította.  

A juhokat nem vezették fel, egyedi bírálatra sem került sor, az állatokat a karámokban értékelték, lehetőséget adva a gazdáknak arra is, hogy bemutassák gazdaságukat, elmondhassák, milyen szempontok szerint alakították ki állományukat, milyen tenyésztési célokat követtek. A verespofájú berkejuh eredetéről, hasznosítási lehetőségeiről Kinda Zalán állattenyésztési mérnök beszélt a gazdáknak, a kiállító gazdákat Teodora Ungureanu, a verespofájú berkejuh törzskönyvvezetőjének munkatársa mutatta be, kötetlen beszélgetések során.

A kiállításra juhokat hozó gazdák az UBM által felajánlott koncentrált takarmányok mellett részvételi díjakat kaptak, ezeket Lelior Iacob adta át, aki a maga során nagyra értékelte az AgroFeszt rendezvényt, kiemelten méltatta a Kovászna megyei állattenyésztők eredményeit.


Szakmai beszélgetések a falugazdászoknál

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai külön sátorral voltak jelen a rendezvényen. Itt került sor a szakmai beszélgetésekre, a szakemberek egyéni és kiscsoportos beszélgetések keretében válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Érdeklődésben nem volt hiány, a szarvasmarhák, illetve juhok takarmányozási, tartásmódját illető kérdések vetődtek fel leginkább. Sokan az értékesítést érintő gondokra kerestek megoldást. A falugazdászok egyértelmű meglátása és tanácsa szerint erre az össze­fogás, az értékesítési szövetkezetek léte jelentheti a megoldást.

A falugazdászok különdíjjal tüntettek ki gazdákat, a juhászok és szarvasmarhatartók között az ajándékcsomagot a legfiatalabb, illetve legidősebb vehette át. A főzőverseny díjazottjai is részesültek a falugazdászok ajándékaiból, de a tombolanyeremények között is volt falugazdászcsomag.


Színes felhozatal

A szombat fénypontját a kutyabemutató, a vasárnapét a lovas előadás jelentette. Az agility kutyaügyességi bemutatót – amely egy új sportág – a Fly Paws csapata adta elő Benedek Viktória és Naty, a border collie, Csíki Zsófia és Madzag, a cocker spániel részvételével. Vasárnap a Sasíjász Hagyományőrző Egyesület kápráztatta el a nézősereget – Iacob Lelior az ősmagyar harci modort megelevenítő műsor minden pillanatát felvételen rögzítette.

A szervezők külön sátrat állítottak fel a gyermekek számára, a tevékenységeket a kovásznai Havadtőy Sándor Cserkészcsapat tagjai vezették Kuki bohóc segítségével. Kisállat- és fajbaromfi-kiállítás is színezte az AgroFesztet, az állatokat a  Háromszéki Kisállat- és Fajbaromfitartók Egyesületének tagjai hozták Kovásznára.

Élénk érdeklődés követte a szombaton és vasárnap is zajló főzőversenyt. Egyik nap marha-, másik nap birkahúsból kellett főzni – az alapanyagot a szervezők biztosították, azzal a meghatározott céllal, hogy népszerűsítsék a két állatfaj húsának fogyasztását. Az elkészült étkeket – leginkább pörkölteket, gulyáslevest, de a Jager Mesterek hamburger készítésébe is belevágtak – a Szabadtűzi Lovagrend zsűricsapata értékelte. A hangulatot a szabadtéri színpadon fellépő együttesek, előadók fokozták – igaz, a nézősereg inkább a sörsátrak alól figyelte a produkciókat, kevesen tomboltak a színpad előtt. Nem maradt el a tombolahúzás, a nyeremények között bárány, kecskegida, nyulak, tyúkok, takarmány, sok más értékes csomag szerepelt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2019-09-24: Közélet - Nagy B. Sándor:

Repülés a végtelenbe (pulzArt)

Miként a címe is mutatja, elsősorban a repülésről szól a pécsi MárkusZínház bábjátékosainak A repülés története című előadása, de nem csak erről. Egy kicsit a barátságról is, egy kicsit az elmúlásról is, és talán az is bátran kijelenthető róla, hogy az emberiségnek a lehetetlennel való örök harcát próbálja megidézni két rongybábu, néhány egyszerű tárgy, és persze a zene segítségével.
2019-09-24: Gazdakör - Incze Péter:

Még van pályázható pénz a kisgazdaságok támogatására

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal vezetője közölte, még mindig van egy kevés pályázható összeg a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál. A pályázható 45,9 millió eurót megosztották, a hegyvidékiek pályázataira 13,77 milliót különítettek el, így ezek nem versengenek a nem hegyvidéken gazdálkodók igényléseivel. A pályázható összeg összesen 3060 pályázati támogatás kifizetésére elegendő.