Okostelefon-billentyűzet vakoknak

2019. október 2., szerda, Magazin

Vakok számára fejlesztettek okostelefon-billentyűzetet a bécsi Műszaki Egyetem kutatói. A telefonok hátára illeszthető szerkezet segítségével a Braille-írással írók percenként 20 szót gépelhetnek be – közölte hétfőn az egyetem. Az eszköz Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal.

Az Oskar névre keresztelt Braille-billentyűzet alapja egy nyolc billentyűvel operáló rendszer, melyre a látássérült emberek számára kialakított speciális billentyűzetek is épülnek. „Hasonlóan a zongorán több ujjal egyidejűleg leütött akkordhoz, ezen a billentyűzeten is több gomb egyidejű megnyomásával hoz létre egy betűt a felhasználó” – mondta Johannes Strelka-Petz, aki diplomamunkája részeként dolgozott a billentyűzet fejlesztésén. A projektet a társadalmi ügyekért felelős osztrák minisztérium WINTEC tudományos díjjal tüntette ki. A technológia leírása online szabadon hozzáférhető.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2019-10-02: Magazin - :

Állatokból emberi szervek

Tavasszal engedélyezte Japán, hogy emberi sejteket állati embriókba ültessenek. Az állat-ember embriók célja, hogy új emberi szerveket hozzanak létre, amelyeket később átültetésre használhatnak. A Kossuth Rádió Napközben című adásában a világ élvonalát képviselő technológia egyik úttörője mesélt a tudományos kutatásról, ami alapvetően megváltoztathatja a jövő orvoslását.
2019-10-02: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szent Mihály-nap után Uzonban

Nyíltak még a virágok a községközpont szabadidőparkjában, kegyesen bánt velük a korai dér. Ritka a vidéken az ilyen rendezett pihenőhely, szívében a gyermekek számára is védett helyen meghúzódó játszótér található. Szemétnek nyoma nincs, a randalírozásnak sem – ezt a helybeli fiatalság javára írjuk –, és miként a helyi rendőrség parancsnoka, Ördög László elmondta, a közbiztonság gyeplőjét igyekeznek kezükben tartani. Felfrissítette a tovatűnt szeptember végi eső a „zöldülékeny birodalmat”, ami arra is jó volt, hogy a kemény agyagos földből is a napra kerülhetett eddig az utolsó krumpli­gumó.