Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Minority SafePackNe Brüsszelből irányítsák a kisebbségi jogvédelmet

2019. október 5., szombat, Belföld

A román külügyminisztérium szerint a Minority SafePacknak nevezett kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés konszolidálhatja az Európai Unió demokráciáját, ugyanakkor ellenzi, hogy ezt az eszközt felhasználják az uniós alapszerződések által meghatározott hatáskörök kiterjesztésére.

  • Fotó: RomaniaTV
    Fotó: RomaniaTV

Az Európai Bizottság 2017. március 29-én hosszú jogi huzavona után részlegesen nyilvántartásba vette a kisebbségi szervezetek által összeállított kezdeményezést, Románia azonban eljárási okokra hivatkozva megtámadta a határozatot az EU luxembourgi székhelyű törvényszékén, a döntés megsemmisítését kérve. Az Európai Bíróság megállapította, hogy a kérdéses határozat a brüsszeli testület hatáskörébe tartozik, amely azt kellőképpen megindokolta, így Románia keresetét szeptember 24-én elutasította.

A román külügy az Agerpres hírügynökség megkeresésére közölte, álláspontja nem változott, továbbra is értékeli a kezdeményezést és támogatja, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel az európai állampolgárok, de nem ért egyet azzal, hogy ezzel az eszközzel kiterjesszék az EU kompetenciáját olyan kérdésekre is, amelyek az uniós alapszerződések szerint nem tartoznak Brüsszel hatáskörébe. Emlékeztettek, hogy álláspontjuk szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme nemzeti hatáskörbe tartozik, a kezdeményezett eljárással azt akarják megakadályozni, hogy ez a hatáskör Brüsszelhez kerüljön.

Közölték ugyanakkor, hogy a román külügy tudomásul veszi az Európai Bíróság döntését, és tanulmányozzák az ítéletet, majd ennek alapján eldöntik, hogy fellebbeznek vagy nem. Erre az értesítéstől számítva két hónap plusz tíz nap áll rendelkezésükre.

A kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló Minority Safe­Pack mellett egy év alatt több mint egymillió aláírás gyűlt össze tizenegy országból, ezek jelentős része magyarországi és külhoni magyaroktól érkezett.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-05: Jegyzet - Hecser László:

Milyen iskolánk lesz? (Kármentő)

Minden bizonnyal kijelenthetjük: Baróton nincs olyan ember – aki bár elviekben – ne ismerné el, milyen lényegbevágóan fontos szerepet játszik a város és a kistérség életében a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Középiskola.
2019-10-05: Belföld - :

Lassan gyűlnek az aláírások (Székely Nemzeti Tanács)

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés össznemzeti ügy, mert az uniós fejlesztési forrásokkal közvetlenül javítani lehet e térségek népességmegtartó erejét – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja tegnap az M1 csatornán.