Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. október 5., szombat, Belföld

ILIESCU KÓRHÁZBAN. A bukaresti Elias kórházba utalták be tegnap Ion Iliescut. A volt államelnöknek régebbi eredetű szívproblémái vannak, amelyek óvatosságot indokolnak, ezért az orvosok azt javasolták neki, hogy kivizsgálás és kezelés végett maradjon a kórházban. Silvius Negoiţă, az Elias kórház szóvivője szerint Iliescu eszméleténél volt és együttműködött az egészségügyi személyzettel. (Agerpres)

  • Fotó: Maszol
    Fotó: Maszol

LEGTÖBBSZÖR A MEDVE MIATT küldött ki figyelmeztetést a Ro-Alert rendszeren keresztül a Hargita megyei katasztrófavédelem: év eleje óta összesen 26 sms-értesítést küldtek, ebből 22 esetben azért volt szükség, mert medve jelent meg lakott településen. Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője pontosított: ha lakossági bejelentés érkezik medve jelenlétéről a 112-es hívószámra, az információt csak abban az esetben továbbítják a Ro-Alert rendszeren a helyi közösségnek, amennyiben a medvét lakott településen látták. A Hargita megyei csendőröket egyébként idén már több mint 70 alkalommal mozgósították amiatt, hogy településeken vagy településekhez közeli helyeken medve bukkant fel. (Agerpres)

AZÉRT DOLGOZUNK, HOGY EGYÜNK. Az Országos Statisztikai Intézet legutóbb azt vizsgálta meg, hogy mennyi pénzt költünk egy átlagos romániai háztartásban, és mire megy el a jövedelmünk java része. A második negyedévben az átlagjövedelem a háztartásokban 1838 lej volt személyenként, amiből 1562 lej a havi költségeket – élelem, alkoholmentes italok, adó és egyéb illeték – fedezi. A vizsgált időszakban egy átlagos háztartás (az összes családtagot beleszámítva) havonta 4764 lejből gazdálkodhatott, míg a kiadások 4049 lejre rúgtak. Ez azt jelenti, hogy a jövedelmünk 85 százalékát minden hónapban elköltjük. A statisztikai intézet különbséget tesz a pénzbeli és a természetbeni jövedelmek között, ez utóbbi háztartásonként 375 lejre (fejenként 145 lejre) tehető. Továbbá számolt a szociális szolgáltatásokból (18 százalék), a mezőgazdasági tevékenységből (1,8), a független tevékenységből (2,2), részvényekből (0,9), a saját fogyasztásra termelő agrárgazdaságból (6,6) származó javakkal is. A statisztikai intézet emlékeztet arra, hogy a jövedelmet és a kiadásokat illetően jelentős eltérések vannak a városon és a falun élő lakosok között. Bár a legtöbb háztartás élelmiszerre, nem élelmiszer jellegű termékekre, szolgáltatásokra, adókra, társadalombiztosításra költ, ezen felül olyan költségek merülnek még fel, mint például a háztáji állatok ellátása főleg vidéken, vagy a befektetésként értelmezhető kiadások (lakás-, telek- vagy részvényvásárlás stb.) jellemzően városon. (Főtér)

HA SZÓRAKOZNI NEM LEHET, DOLGOZNI KELL. Csak gratulálni lehet annak az éles látású Dâmboviţa megyei polgármesternek, aki rájött, fizetésemelés nélkül miként lehet elérni, hogy az önkormányzat alkalmazottai többet dolgozzanak: alkalmazott egy rendszergazdát, aki a belső hálózaton belül letiltotta a Facebookot. Brezoaele községben történt a csoda, és a település jegyzője, Ion Florea már el is dicsekedte a sajtónak, hogy a négy évvel ezelőtt bevezetett szigorítás meghozta az eredményt: az ügyintézés gördülékenyebbé vált, az emberek elégedettebbek, az alkalmazottak pedig úgy koncentrálnak, mint még soha. Adja magát a költői kérdés: ha törvény születne arról, hogy a közintézmények alkalmazottai ezentúl nem szörfözhetnek kedvükre a közösségi oldalakon, vajon megmozdulna valami ebben a befagyott országban? (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-05: Belföld - :

Lassan gyűlnek az aláírások (Székely Nemzeti Tanács)

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés össznemzeti ügy, mert az uniós fejlesztési forrásokkal közvetlenül javítani lehet e térségek népességmegtartó erejét – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja tegnap az M1 csatornán.
2019-10-05: Világfigyelő - :

Újabb halasztást kérnek a britek?

Tegnap ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (brexit) halasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás annak feltételrendszeréről.