Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A skót főbíróság elvetette a megállapodás nélküli brexit bírói tilalmát kezdeményező keresetet

2019. október 8., kedd, Világfigyelő

Elvetette tegnap a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság azt a keresetet, amelynek célja a rendezetlen brexit tilalmának bírósági megerősítése lett volna.

Az Edinburghban ülésező Court of Session tanácsához jogászok és skót parlamenti képviselők terjesztették be az indítványt. Azt kívánták kimondatni a bírósággal, hogy Boris Johnson brit miniszterelnököt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brit EU-tagság jelenleg október 31-én esedékes megszűnésének halasztására, ha a jövő hét végéig nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

A londoni alsóház – a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amelynek alapján, ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A skóciai polgári főbírósághoz benyújtott kereset kezdeményezői azt szerették volna elérni, hogy a törvénynek külön bírósági végzés szerezzen érvényt, ha Boris Johnson erre nem lenne hajlandó. Érvelésük szerint Johnson több nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy a miniszterelnök megbízhatatlan brexitügyben, és így nem lehet bízni abban sem, hogy tartja magát a törvényhez. A Court of Session eljáró bírája által tegnap ismertetett végzés szerint azonban nem fér kétség ahhoz, hogy a brit kormányfő elkötelezte magát a rendezetlen brexitet tiltó és megállapodás híján a kilépés halasztásának kezdeményezését előíró törvény végrehajtása mellett.

Boris Johnson az utóbbi hetekben többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó a brexit halasztásának kezdeményezésére, és a brit EU-tagság október 31-én mindenképpen megszűnik, akár megállapodással, akár anélkül. Johnson ugyanakkor folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját is, hogy tartja magát a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényhez. A brit miniszterelnök eddig nem részletezte, hogy ezt a nyilvánvaló ellentmondást miképp oldaná fel. A skóciai bíróság tegnapi végzése szerint mindazonáltal ezek „politikai jellegű” megnyilatkozások, és a brit kormány egyértelmű biztosítékokat adott arra, hogy tartja magát a rendezetlen brexitet tiltó törvényhez.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-08: Világfigyelő - :

Elbúcsúztatták a dunai hajóbaleset áldozatait

Hagyományos dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel, a Rekviemmel búcsúztatták a Hableány hajó balesetének áldozatait tegnap Budapesten az Olimpiai Parkban.
2019-10-08: Világfigyelő - :

Törökországot fenyegeti Trump

Donald Trump amerikai elnök a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot tegnapi Twitter-bejegyzésében.