FafeldolgozásFelére csökkent a faexport

2019. október 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A rétyi fűrészüzemet is működtető Holzindustrie Schweighofer vezetői szerint a hazai gömbfa ára a legmagasabb Európában, így a hazai fűrészáruexport tavaly csaknem a felére csökkent. Az osztrák vállalat központi és helyi vezetői az általuk működtetett elektronikus követőrendszert is bemutatták, miután a hazai sajtóban ismét téma volt az illegális erdőkivágások helyzete.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Bécsben tartott sajtótájékoztatóról az Agerpres több anyagban is beszámolt. Ezek szerint mind Jurgen Bergner, az osztrák anyavállalat igazgatótanácsi tagja, mind Dan Bănacu, a hazai leányvállalat menedzsere hangsúlyozta: a rönkfakitermelésben a cég nem érdekelt, hiszen minden nyersanyagot a kitermelő cégek szállítanak, ennek ellenére saját, úgynevezett Timflow elektronikus rendszert alkalmaznak, amelynek segítségével minden egyes szállítmány visszakövethető. A vezetők szerint egyetlen üzemben sem használnak fel kétes eredetű rönkfát.

Ugyanakkor Dan Bănacu szerint a hazai rönkfaárak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, s így az egész romániai fafeldolgozó szektor versenyképtelen a nemzetközi piacon. A menedzser szerint, míg a legmagasabb minőségű fűrészáruhoz szükséges fenyőrönk köbméteréért itthon 86 eurót fizetnek, addig Ausztriában 65, Csehországban 50 eurót kérnek. Az alacsonyabb minőségű rönkfa esetében pedig még nagyobb, akár száz százalék is lehet a különbség. Márpedig a rönkfa ára a termékeik árának nyolcvan százlékát teszi ki, vagyis eleve hátrányból indulnak a nemzetközi piacon, hogyha hazai nyersanyagból dolgoznak. Ugyanakkor minden köbméter esetében további tíz euró költséggel kell számolniuk, mert a faanyag mennyiségét nem kevesebb, mint ötször kell ellenőrizniük. Ezért történhetett meg, hogy míg 2017-ben Románia 1 181 660 köbméter fűrészárut exportált, addig ez a szám tavaly csaknem felére, 672 980 köbméterre csökkent. A menedzser szerint a tavalyi esztendőben az itthon forgalmazott rönkmennyiség csupán hat százalékát dolgozták fel a romániai gyáraikban, „tehát nem a 96 százalékot”, és arra kényszerültek, hogy a feldolgozandó rönkfa mintegy 46 százalékát külföldről vásárolják, idén pedig több mint fele arányban importrönkfából kénytelenek dolgozni.

A nehézségek ellenére a cégcsoport abban érdekelt, hogy Romániában a fafeldolgozó ágazat egésze fejlődjön, a munkatermelékenység növelése mellett arra törekednek, hogy az egész ágazat versenyképessége növekedjen. Jelenleg Romániában 2700 alkalmazottat foglalkoztatnak, a közvetett úton, a beszállítók révén további négyezer munkahely van az ágazatban. Jurgen Bergner ugyanakkor kifejtette, hogy az általános vélekedéssel ellentétben a három fűrészárut, valamint két bútoripari nyersanyagot gyártó vállalatból álló cégcsoport koránt sincs uralkodó helyzetben a hazai piacon, amit legszembetűnőbben az bizonyít, hogy a hazai erdőkből kitermelt rönkfa csupán 6 százalékát dolgozzák fel. (Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 275
szavazógép
2019-10-09: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A szabályokat be kell tartani (Környezetvédelem)

A gazdasági életben (is) egyre nagyobb jelentőséget kap a környezetvédelem, illetve az azzal kapcsolatos kötelezettségek betartása és betartatása. A területet szabályozó jogszabályok gyakori változása, illetve az engedélyeztetési folyamat bonyolultsága indokolttá teszi – főként az induló cégek esetében –, hogy megfelelő és szakszerű információkkal rendelkezzenek. Az engedélyeztetésről, illetve a cégekre háruló környezetvédelmi kötelezettségekről Csáki Enikő Ildikó környezetvédelmi szakértőt kérdeztük.
2019-10-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gazdasági műhely

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) november 14–15-én Székelyudvarhelyen a Hargita Business Centerben gazdasági műhelyfoglalkozást tart.