Hírsaláta

2019. október 10., csütörtök, Belföld

BURKOLT FENYÍTÉS. Megszerezte és közzétette szerdán a Newsweek azt a 16 perces hangfelvételt, amely rámutat: a román kormányfő sem riad vissza a burkolt fenyegetőzéstől a hatalom megtartása érdekében. A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülésén készült hangfelvételen Viorica Dăncilă pártelnök és Daniel Suciu fejlesztési miniszter hallható, amint nyomást gyakorolnak párttársaikra, hogy a megfelelő módon járjanak el az indítvány szavazásakor.

  • Fotó: news.ro
    Fotó: news.ro

Az alakulat vezetőtestülete úgy döntött, a párt honatyái nem fognak szavazni, hogy ne merüljenek fel spekulációk azzal kapcsolatosan, ki hogyan szavazott. Aki szavaz, annak nincs mit keresnie a pártban – tette egyértelművé a kormányfő, aki biztos abban, hogy amennyiben az SZDP-n belül nincs több áruló, az indítvány nem mehgy át. A párthűség nem marad kifizetetlenül: ha a kormány nem bukik, akkor a honatyák és az SZDP polgármesterei már pénteken sürgősségi rendelettel pénzt kapnak az Országos Településfejlesztési Programon keresztül. Ellenkező esetben még bűnvádi dossziék is előkerülhetnek, mert a tét itt sokkal nagyobb, mint a kormányfői tisztség. A tét az ügyészek kinevezésével, az ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló különleges ügyosztállyal és bűnvádi eljárásokkal kapcsolatos – fogalmazott a kormányfő. A Legfelsőbb Igaz­ságszolgáltatási Tanács hét tagja az eset kapcsán tegnap azt kérte a testület vezetőjétől, forduljon az alkotmánybírósághoz a kormányfő és a bírói hatóság között fennálló esetleges jogi konfliktus ügyében. „Elsősorban azzal a kijelentéssel, hogy egy politikai párt kormányon való maradásának és a kormány megmaradásának tétjét legfőképpen a bűnügyi dossziék, a speciális osztály és az ügyészek kinevezése jelentik, a miniszterelnök és az SZDP elnöke súlyosan megsérti a bírói hatóság függetlenségét” – mutatnak rá. (Főtér/Agerpres)

ELFOGADHATATLAN GESZTUS. Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásban ítélte el Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának parlamenti képviselője Csomortányi Istvánt, amiért az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke náci karlendítéssel pózolt egy korábban készült fényképen. A képviselő közölte: értetlenül áll egy ilyen megnyilvánulás előtt, különösen, ha ez egy fiatal részéről érkezik. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy politikus ennyire negatív üzenetű, a történelem legsötétebb időszakához kapcsolódó gesztusra ragadtassa el magát. Vajon mit érez egy holokauszttúlélő egy ilyen fotó láttán?” – fogalmaz Vexler. A romániai zsidó közösség képviselője szerint Csomortányi megnyilvánulása is bizonyítja, hogy szükség van a holokauszt, illetve a tragikus emlékezetű korszakban történt, mai ésszel felfoghatatlan szenvedések oktatására. (Maszol)

KÉTES MINŐSÉG. Lejárt szavatosságú tejet kaptak egy bákói tanintézmény diákjai, az esetre egy szülői bejelentés nyomán derült fény. A helyi közegészségügyi igazgatóság munkatársai tegnap a helyszínen, az Alexandru Ioan Cuza Iskolában ellenőrizték a tanulóknak szánt élelmet. Az érintett szülő azt követően tett fényképpel is alátámasztott panaszt a hatóságoknál, miután kedd este észrevette, hogy a gyermeke által kapott iskolatej szavatossági határideje még július 3-án lejárt. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1836
szavazógép
2019-10-10: Belföld - :

A szolidaritásban reménykednek

Több olyan törvényhozó van, aki aláírta ugyan a bizalmatlansági indítványt, de úgy döntött, nem szavazza azt meg – jelentette ki tegnap Valeriu Steriu, a Szociáldemokrata Párt szóvivője. A Dăncilă-kabinet menesztését célzó indítványt ma vitatja meg közös ülésén a szenátus és a képviselőház.
2019-10-10: Belföld - :

Ünnepelnék Trianont

Trianon napjává nyilvánítaná a kormánypárt június 4-ét, az erről szóló szociáldemokrata tervezet a szenátus napirendjén szerepelt tegnap. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy véli, a kezdeményezés káros a kisebbség-többség viszony szempontjából.