Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

2019. október 10., csütörtök, Világfigyelő

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette tegnap, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciájának közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

  • Fotó: aljazeera.com
    Fotó: aljazeera.com

Ezzel párhuzamosan több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. A tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők szálltak fel. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére. A török védelmi minisztérium annyit közölt, hogy a hadművelet helyi idő szerint 16 órakor indult meg. A tárca hozzátette: 14 órakor tájékoztatták az Egyesült Államokat, Oroszországot, Németországot, Franciaországot, a NATO-t és az ENSZ-t a beavatkozásról.

120 kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség. Az állami hírügynökség szintén közölte, hogy nagy a forgalom a közeli Diyarbakir légi támaszpontján, ahol egymás után szállnak fel és le a harci repülőgépek. Erdoğan Twitter-üzenetében kifejtette: a hadművelet célja a béke megteremtése a térségben, valamint annak a „terrorfolyosónak” a megsemmisítése, amelyet Törökország déli határa mentén próbáltak létrehozni. Rámutatott: Törökország biztonsági övezetet hoz létre a térségben, így biztosítva a szíriai menekültek hazatérését (Törökországban csaknem 3,7 millió szíriai menekült él, Ankara a harcok után létrehozandó biztonsági övezetbe a tervek szerint legalább egymillió szíriait telepítene vissza). A török elnök azt is leszögezte, hogy Ankara megőrzi Szíria területi integritását és kimenti a helyieket „a terrorizmus karmából”. Erdoğan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre Északnyugat-Szíriában a törökbarát Nemzeti Felszabadítási Front (NLF), valamint a Nemzeti Hadsereg (NA) nevű ernyőszervezetek egyesüléséből.

 

Harcok a térségben

Törökország korábban Északnyugat-Szíriában már két hadműveletet is végrehajtott. Törökország ezúttal Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet ellen indított katonai beavatkozást. A kurd fegyveres koalíció mintegy 480 kilométer hosszan tartja ellenőrzése alatt a határ szíriai oldalát. Az SDF gerincét az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amely Washington legszorosabb helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban, ám Ankara szerint Törökország számára az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak. A PKK-t nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai biztosítják a jogot a beavatkozásra.

 

Vezetők felszólításai

Felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdoğant Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének – közölte tegnap a Kreml sajtószolgálata. A két elnök török kezdeményezésre a nap folyamán korábban telefonon beszélt egymással.

A telefonbeszélgetésről korábban kiadott török tájékoztatás azt emelte ki, hogy Erdoğan biztosította Putyint: a török intervenció megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt. A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme.

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén tegnap megkezdett offenzíváját – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és kiemelte a civil lakosság védelmének jelentőségét.

Törökországnak vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban elért sikereket – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnap Rómában tartott sajtótájékoztatóján. Stoltenberg Giu­seppe Conte olasz kormányfővel folytatott megbeszélését követően újságíróknak hangsúlyozta: Törökországnak jogos biztonsági aggályai vannak, a Szíria északi részén kifejtett katonai tevékenységének azonban megfontoltnak és arányosnak kell lennie, a térség további destabilizációja pedig kerülendő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2667
szavazógép
2019-10-10: Belföld - :

Értékteremtő romániai magyar személyiségeket népszerűsítenek

A Román Kulturális Intézet bukaresti székhelyén mutatták be kedd este a száz kiemelkedő romániai magyar személyiség munkásságát ismertető könyv román fordítását, amelynek célja megismertetni a románokkal azokat a magyar értelmiségieket, akik 1918 után a román állam keretében értékteremtő munkát végeztek.
2019-10-10: Világfigyelő - :

Lövöldözés Halléban

Lövöldözés volt tegnap a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak.