Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kémiai Nobel-díj

2019. október 10., csütörtök, Világfigyelő

A lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért egy amerikai, egy brit és egy japán tudós, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tegnapi stockholmi bejelentése szerint.

  • Forrás: bloomberg.com
    Forrás: bloomberg.com

Az indoklás szerint a könnyű, újratölthető és tartós lítiumion-akkumulátorokat napjainkban a mobiltelefonoktól a laptopokon át az elektromos autókig használják. Jelentős mennyiségű nap- és szélenergiát tudnak elraktározni, lehetővé téve ezzel a fosszilis energiától mentes társadalmat. Az 1922. július 25-én született John Goodenough a valaha volt legidősebb Nobel-díjas – közölte Göran Hansson, az akadémia főtitkára.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2019-10-10: Világfigyelő - :

Magyar szurkolókra támadtak Splitben

Megrongáltak egy magyar rendszámú autót és magyar futballszurkolókra támadtak horvát huligánok tegnap Splitben, egy nappal az Európa-bajnoki selejtező előtt – közölte a helyi rendőrség.
2019-10-10: Közélet - Bokor Gábor:

Veszélyes a Feketeügy depsői hídja

Átjárást tiltó táblát helyeztek ki a depsői Feketeügy-hídhoz. A tiltás főként a környékbeli mezőgazdászokat érinti hátrányosan, azokat, akiknek a folyó másik oldalán vannak területeik. A tiltás a híd megrongált állapota miatt vált szükségessé, a tavalyi árvizek károsították a tartópilléreket. A szóban forgó híd Dálnok község közigazgatási területén található – mondta el érdeklődésünkre Bangyán Sándor polgármester.