Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 23., szerda, Mi, hol, mikor?

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Sepsiszentgyörgy. Ma 8–14 óráig ingyenes filmvetítésekre kerül sor a Művész moziban, amihez előzetes egyeztetés szükséges Lázár-Prezsmer Endrénél a 0742 769 628-as telefonszámon. A programot diákcsoportok, osztályközösségek számára ajánlják.

* Ma 11 órától a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának homlokzatán található Gloria Victis-táblánál, majd 11.30-tól Szalay Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál koszorúznak. * A Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékparkban ma 19 órától kerül sor a megemlékezésre. Közreműködnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda és az Eufónia Ifjúsági Kamarakórus, vezényel Jakab Árpád. * Az ünnepi műsort és a koszorúzásokat követően az ’56-os emlékparkból fáklyákkal vonulnak át az Erzsébet parkba a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafához, ahol a Vox Humana kamarakórus énekel Szilágyi Zsolt Herbert karvezetésével. A rendezvénysorozatot koszorúzás és áldás zárja.
Kézdivásárhely. Kézdivásárhely önkormányzata és a helyi iskolák közösen emlékeznek az 1956-os eseményekre és a forradalom hőseire. Ma 13 órától tisztelgés az 1956-os szabadságharc hősei előtt a református temető kopjafáinál. Ünnepi műsorral emlékeznek a Református Kollégium IX. A osztályos tanulói – a műsort betanította Rancz-Gyárfás Zsuzsa. * A Gábor Áron téren a kézdivásárhelyi iskolák fáklyás felvonulása után 19 órától a megemlékező műsoron közreműködnek a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai – a műsort betanította dr. Rancz Teréz, Nagy-Babos Tamás és Pakó László. Ezután koszorúznak a Hősök emlékművénél. Rossz idő esetén az esti műsort a Vigadó Művelődési Házban tartják.
Kovászna. A központi parkban állított ’56-os emlékműnél emlékeznek ma 17.30-tól a Magyar Szabadság Napjára. A rendezvényen közreműködnek a történelmi egyházak képviselői, Szabó Levente, a református ifjúsági zenekar, a Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.

Országos reformációi ünnepség
A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház október 25–26-án Sepsiszentgyörgyön szervezi meg országos reformációi ünnepségét és Egyházkerületi Lelkészkonferenciáját. A rendezvényen Járosi Andor-emlékesttel hajtanak fejet a lelkész, teológus, író emléke előtt, valamint felavatják az evangélikus templom előtti téren Luther Márton egész alakos köztéri szobrát.
JÁROSI ANDOR-EMLÉKEST. Pénteken 18 órától bemutatják Benkő Tímea szerkesztésében Sub specie aeternitatis címmel Járosi Andor folyóiratokban megjelent, összegyűjtött írásait. Ezt követően megnyitják Gy. Szabó Béla Liber Miserorum című kiállítását, amely kiegészül Gy. Szabó Béla Járosiról készített tusrajzaival.
SZOBORAVATÁS ÉS ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET. Szom­baton 11 órától Luther Márton egész alakos szobrát felavatja Adorjáni Dezső Zoltán püspök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Járosi Andor-díjat adnak át főtiszteletű Bálint Benczédi ­Ferenc püspöknek.
EGYHÁZZENEI HANGVERSENY. Szombaton 18 órától G. Ph. Telemann és Luther Márton egyházi kantátáit és protestáns koráljait adják elő a brassói Transilvania Egyetem Zenei Fakultásának szólistái.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától és csütörtökön 19 órától a nagyteremben Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadását játssza Bocsárdi László rendezésében.
A MAGMA EGYESÜLET PLAY! MOBILE közösségi színházi projektje szeptemberben lezajlott csernátoni, őrkői és baróti kiadásainak rövid videódokumentációja lesz látható ma 17 órától az őrkői Néri Szent Fülöp Szociális Központban. A műhelygyakorlatok résztvevői, a projekt helyi partnerei és Boris Dimny műhelyvezető, a franciaországi „di mini teatro” partnerszervezet képviselője is jelen lesz a vetítésen.
A III. MAGYAR SZÍNHÁZFESZTIVÁLT BRASSÓBAN október 24–27. között tartják. A csütörtöki program: 15 órától a Patria stúdiótermében Az én József Attilám – a Grimasz diákszínjátszó csoport fesztiválnyitó verses előadása; 17 órától Kovács András Ferenc: Jack Cole dalai – koncert, előadja: Fazakas Ernő, Márton Lóránt, Nagy Csongor; 18.30-tól fotótárlat megnyitója a 2018-as színházfesztivál fotópályázatának díjnyertes fotóiból a Drámai Színház protokolltermében; 19 órától a Drámai Színház nagytermében a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Agatha Christie A láthatatlan hóhér „és már senki sem!” című krimijét játssza Gáspárik Attila rendezésében.

Bábszínház
A marosvásárhelyi Ariel Bábszínház ma 10 és 11.30 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza János vitéz című bábjátékát – Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján írta Szilágyi Dezső. Belépő: 8 lej.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tiszta című előadását  csütörtökön 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban játssza.

Zene
Az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) ma 18 órától rendkívüli kamarazene-koncerten lép fel a Transylvanian Piano Trio: Vlad Răceu (hegedű), Octavian Lup (cselló) és Aurelia Vișovan (zongora). Műsoron Mozart-, Beethoven-, Schubert-, Grieg-, Lipatti- és Rahmanyinov-művek. Belépő: 10 lej.

Könyvbemutató
LAKATOS MIHÁLY Súlyos ügyek című tárcanovella-kötetét (Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2019) mutatják be ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban. A szerzővel Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója beszélget.
DIMÉNY ATTILA Kegyelet emlékéül állították. A kézdivásárhelyi református temető kulturális öröksége című könyvének bemutatóját  csütörtökön 17 órától Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében tartják. A könyvet bemutatja dr. Jánó Mihály művészettörténész. Házigazda: dr. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa.
TÖRÖK ZOLTÁN székelyföldi szerző Voltam valaki című könyvének bemutatóját pénteken 18 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerző angliai vendégmunkás tapasztalatait bemutató kötet a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. A szerzővel Ferencz Csaba, lapunk munkatársa beszélget.
CSENDER LEVENTE A különleges Meditittimó kalandjai című könyvét pénteken 17 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön a LibriM Könyvudvarban. A mesekönyv egy autizmussal élő kisfiú és családja világába kalauzol el.

Vetítések a Magmában
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám) idén negyedik alkalommal szervez vetítéseket a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmek – gyerekfilmes versenyprogramjából. A rövid animációs mesefilmeket érdeklődő csoportok előzetes időpont-egyeztetéssel tekinthetik meg október 23. – november 2. között. Érdeklődő csoportok jelentkezését a 0736 063 924-es telefonszámon, valamint a studio@magmacm.ro e-mail-címen várják. A belépés díjtalan. Családoknak és egyéni érdeklődőknek október 26-án és 27-én, illetve november 2-án 11, 16 és 18 órától vetítenek.

Hítvilág
RÓZSAFÜZÉRREL A VÁROS KÖRÜL. Sepsiszentgyörgyön a lelki megújulásért és a békéért tartanak rózsafüzéres zarándoklatot október 23–27. között a város egyik katolikus templomától a másikig. Ma a 18 órától kezdődő szentmise után a belvárosi Szent József-templomtól indul a zarándoklat az őrkői Mária, Világ Királynője-templomig, csütörtökön az őrkői templomtól a Csíki utcai Szent Gellért-templomig tart az imalánc.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Csíki utca 1. szám alatti Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Csütörtökön 9–15 óráig Barátoson, Orbaiteleken, Cófalván, Várhegyen, Lécfalván, Szörcsén, Tamásfalván és Kovásznán az Állomás utcában; pénteken 9–15 óráig Kovásznán az Állomás utcában, Zabolán és Páván szünetel az áramszolgáltatás.
RINGATÓ. Sepsiszentgyörgyön a Fapados Kultúr Caféban (Csíki utca 47. szám) ma 17.30-tól tartják a Ringató foglalkozást 0–3 éves kisgyermekek és szüleik számára. Foglalkozásvezető: Szabó Tünde (0728 998 535).
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
SZÍVBETEGEK jelentkezését várja a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete. Telefon: 0743 330 724.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2019-07-26: Élő múlt - :

A kálnoki Hosszuk (Nemzedékről nemzedékre 22.)

A család ágát Hosszu Zoltán (1897–1945) színművész, rendező, budapesti székely humorista megismerése során kutattuk Veress László nyugalmazott sepsiszentgyörgyi színművésszel, aki a legtöbbet tett azért, hogy emléke fennmaradhasson, hangkazettával, élő előadással ébresztgette  emlékét, Sántha Attila kézdivásárhelyi író-szerkesztő pedig Hosszunak Budapesten 1932-ben Dani bá címmel megjelent kálnoki történeteit adta ki újra – Zelegor Kiadó, 2007.
2019-10-23: Múltidéző - :

Erdélyi ötvenhatosokra emlékezünk

Az erdélyi magyarság az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc október 23-i kitörésének hírére – a kommunista diktatúra kiszolgálói és haszonélvezői kivételével – teljes mértékben azonosult annak eszméivel, célkitűzéseivel! Szervezkedések, szervezkedési kísérletek egész sora indult Erdély magyarok lakta településein.