Könyvbemutató a Bod Péter Megyei KönyvtárbanEgy kényszer-vendégmunkás hétköznapja

2019. október 26., szombat, Közélet

Mit tesz az ember, ha az ötödik X-en túl munka nélkül marad, de kell a pénz a megélhetéshez? Hát elmegy vendégmunkásnak.

  • Pálffy Tibor, Török Zoltán, Ferencz Csaba. Fotó: Albert Levente
    Pálffy Tibor, Török Zoltán, Ferencz Csaba. Fotó: Albert Levente

És mit tesz az ember, ha amolyan íróforma, azaz kipróbálta magát korábban mondjuk a tárcanovella műfajában? Hát megírja élményeit. E két dolog „összejött” Török Zoltánnál: 2010-ben elszegődött taxisofőrnek egy dél-angliai kisvárosba, két és fél éven át fuvarozta az utasokat a ködös Albionban, és ez idő alatt számtalan különleges élményben volt része. Egyszer egyet megírt, elküldte egy hazai lapnak – küldjél még, mert jó, volt a válasz. És aztán sorra írta a tárcáit, életesen, mert hiszen az ország hétköznapi arcát látta, az ország hétköznapi emberei között élt. Ezekből született a Voltam valaki című kötet, melyet tegnap délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban ismertetett a szentgyörgyi közönséggel a szerző, aki Ferencz Csaba, lapunk munkatársa kérdéseire válaszolva mesélt élményeiről. Arról, hogy mennyire kegyetlen volt ott-tartózkodása első három hónapja – nem a honvágy miatt, arról nem ejtett szót, hanem a nyelv miatt: bár korábban számítógépes volt, tehát az angol nyelvvel nem állt éppen hadilábon, a mindenféle tájszólások és regionális nyelvi sajátosságok miatt mégis nehezen értette meg, amit mondtak neki. Elmondta azt is, ha húsz évvel fiatalabb lett volna, talán meggondolta volna, hogy Angliában maradjon, úgy vélte, az adminisztrációs biztonság, a bürokrácia hiánya lehet a legvonzóbb az ottani életet választó fiatalok számára. Mert az időjárás semmiképp, az itteni ember számára nyomasztó, hogy olykor két-három hétig nem lehet látni a Napot. És az sem, hogy a hétköznapi angliaiak fiatalabb generációjának nem jelent semmit az, hogy valaki magyar, az idősebbek jó esetben annyit tudnak rólunk: 1956 és Puskás. A székelyt meg sem kell próbálni elmagyarázni.

Hát nem csoda, hogy Török Zoltán hazajött.

A könyvbemutatón Pálffy Tibor színművész olvasott fel részleteket a könyvből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2019-10-26: Közélet - Váry O. Péter:

A világ jött szembe velem

Úgy lettem másként gondolkodó, hogy úgy gondolkodom, mint harminc évvel ezelőtt, csak a világ jött szembe velem – ez a kulcsmondata Lakatos Mihály tárcanovelláinak, melyeket kötetbe szedve Súlyos ügyek címmel adott ki idén az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, s melyet erdélyi körútja során szerdán délután – kissé hazajőve, hiszen itt élt öt évig a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja háromszéki irodájának vezetőjeként – Sepsiszentgyörgyön a Tein teaházban ismertetett a szerző.
2019-10-26: Közélet - Mózes László:

A szárnykeresés meséi

Elfogadástörténet ez a könyv, ott kezdődik, ahol a népmesék véget érnek – hangoztatta Csender Levente József Attila-díjas író tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, A különleges Meditittimó kalandjai című mesekönyvének bemutatóján. A székelyudvarhelyi származású, Magyarországon élő szerzővel Máthé Kincső beszélgetett a LibriM Könyvudvarban.