Kormánypénz a Mikó felújítására

2019. október 30., szerda, Közélet

Múlt csütörtökön írta alá Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt a támogatási szerződést, mely révén a helyi fejlesztések országos programján keresztül nyolcmillió lej kormánypénz érkezik a Székely Mikó Kollégium épületkorszerűsítési munkálataira. A beruházás értéke 24 millió lej, a bukaresti juttatáson felüli összeget az önkormányzatnak kell biztosítania.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A megállapodás aláírását megelőzően Antal Árpád felidézte: három évvel korábban, jelen mandátuma elején azt ígérte, hogy a tanintézetek korszerűsítése egyike a prioritásoknak, s igyekeznek ebbe minél több forrást bevonzani. Amint várható volt, egy hosszú folyamatról van szó, amelynek eredményei csak most kezdenek látszani. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum egyik épületét már sikerült rendbe hozni, közel négymillió lej ráfordítással. Most a Székely Mikó Kollégium számára szereztek kormánytámogatást, de a román tannyelvű Mihai Viteazul Fő­gimnázium esetében is aláírásra vár egy hasonló szerződés. A munkálatok összértéke itt 22 millió lejre rúg, ebből az országos programon keresztül nyolcmillió lej hívható le.

Ami a Székely Mikó Kollégiumot illeti, Antal Árpád egyelőre nem részletezte, hogy az ingatlan mely részeire terjed ki majd a korszerűsítés. Az elképzelések szerint a felújítás két-három év alatt valósítható meg, ami attól is függ, hogy a 16 millió lej önkormányzati hozzájárulást milyen ütemben tudják biztosítani.

A polgármester szerint az elkövetkező időszakban újabb iskoláknál indítják el a korszerűsítési folyamatokat. Több tanintézet esetében uniós forrásokat is sikerült találni, következnek a szerződéskötések, de olyan eset is van, ahol a beavatkozás kizárólag helyi finanszírozással oldható meg. Antal Árpád a Váradi József Általános Iskolát említette ennek kapcsán, ahová sajnos sem uniós, sem kormánypénzt nem volt lehetőségük lehívni, ezért a korszerűsítés itt kizárólag helyi forrásból történik.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2019-10-30: Világfigyelő - :

Kiválás előtt választás

Támogatja a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt az előrehozott parlamenti választás kiírását. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője a párt árnyékkormányának tegnapi ülése után jelentette be a döntést.
2019-10-30: Máról holnapra - Farkas Réka:

Megállapodások fogságában

Együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ a kormányra igyekvő liberálisokkal. Nem is nagyon tehetett mást, hisz ahhoz, hogy valahogy eltávolítsák a hatalomból az igencsak kártékony Dăncilă-kabinetet, elsődleges az új többség kialakítása. A kormányban nem vállalnak szerepet, de hajlandóak a parlamenti támogatásra – jelentette ki több ízben Kelemen Hunor.