Magyar vétó a NATO-ban

2019. október 31., csütörtök, Világfigyelő

Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen tegnap Budapesten.

Magyarország nem hajlandó a geopolitika oltárán feláldozni a kárpátaljai magyar közösséget – szögezte le Szijjártó Péter. A miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. A hosszú előkészítő munka során ugyanis a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására. Szerették volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepel olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell azon kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, egyezmények és szervezetek írnak elő. Olyan javaslatot is tettek, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben. Ezeket a javaslatokat azonban nem fogadták el, így „nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte: a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke „az óceán túloldalán nem olyan fontos, de mi itt élünk Kelet-Közép-Európában, egy magyar ember érdeke is elég ahhoz, hogy kiálljunk érte”. Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállításának szükségességét – mondta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 539
szavazógép
2019-10-31: Világfigyelő - :

Előrehozott választások az Egyesült Királyságban

Megszavazta kedd este a londoni alsóház a konzervatív párti kormány indítványát az előrehozott parlamenti választás kiírásáról. Ha a törvénytervezetet a felső kamara, a Lordok Háza is jóváhagyja, ami biztosra vehető, az Egyesült Királyságban a kormány indítványa alapján december 12-én tartják a választást.
2019-10-31: Közélet - Bokor Gábor:

Lehavazott Kommandón

Csütörtök reggelre lehullott az idei tél első hava Kommandón. A faluban és környékén mintegy tíz centiméternyi vastagságban telepedett meg a hó, de délre a vizes hóréteg mintegy felére csökkent – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől.