Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A költségvetés végrehajtása

2019. november 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Többet költünk, mint amennyit terveztünk és kevesebb bevételt valósítunk meg – mondta egy televíziós műsorban az állami költségvetésről Ionuț Dumitru.

  • Fotó: Ziarul Bursa
    Fotó: Ziarul Bursa

A Pénzügyi Tanács volt vezetője szerint, ha nem változtatnak a helyzeten, akkor év végére akár 4 százalékra is ugorhat a GDP-arányos költségvetési deficit, holott a büdzsét 3 százalékos hiánycéllal tervezték. Ez nem kevesebb, mint plusz 2 milliárd euró kölcsönt jelent az államnak. A szakember szerint a nyugdíjtörvény előírásai miatt jövőre még nagyobb nyomás nehezedik az állami költségvetés kiadási oldalára. Ugyanakkor szerinte míg az unió országainak átlaga GDP-arányosan 40 százalék bevételből, 10 százalékpontnyi összeget költ a közszféra béreire, addig nálunk 36 százalékból, 12 százalékpontot fizet az állam, a nyugdíjtörvény szerint pedig 2021-ben a szociális kiadások 15 százalékpontot tesznek majd ki. Így – ha nem változik ez a szemlélet – csak a nyugdíjakra kiadott összegek és a közszféra alkalmazottainak fizetése meghaladja a bevételeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 960
szavazógép
2019-11-06: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Ellentmondásos tervek (Kormányprogram)

Több, az előző szociáldemokrata kormány által bevezetett gazdasági-pénzügyi intézkedés átszabását, sőt egyes esetekben a törlését vetíti elő a kedden hivatalba lépett Ludovic Orban vezette liberális kabinet programja. Az önkormányzatokat, állami vállalatokat érintő elképzeléseken túl az új kormány pár, a magánszférát érintő elképzelést is felvázolt. A tervek szerint kitartanak az egykulcsos adó mellett, de el szándékoznak törölni a két évvel ezelőtt bevezetett megosztott áfafizetést, az üzemanyagokra kirótt többletilletéket, valamint a részmunkaidő többletadózását, illetve módosítanák a hírhedt 114-es rendeletet. Az előrevetített elképzelésekről Édler Andrást a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét is megkérdeztük, aki a látszat ellenére nem bízik abban, hogy az új kormány vállalkozóbarát, a magánszférát segítő gazdaságpolitikát folytat.
2019-11-06: Pénz, piac, vállalkozás - :

Jó költségvetési tervezet

A távozó pénzügyminiszter szerint olyan, a jövő évre vonatkozó költségvetés-tervezetet ad át utódjának, amiben a hazai lakosság jövedelmének növekedése az elsődleges szempont.