Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emlékeztetnek a berlini fal maradványai

2019. november 7., csütörtök, Világfigyelő

Az egykori berlini fal maradványai emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy nem tekinthető magától értetődőnek sem a szabadság, sem a demokrácia. A fal örökre nyomot hagy Európa arcán – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben tegnap a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A katonai szövetség székházának udvarán, a fal ott elhelyezett maradványainál tartott megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta: a szabadság, demokrácia és az emberi méltóság azok az értékek, amelyek harminc évvel ezelőtt egyszerű embereket valami rendkívüli megvalósítására ihletettek. „Az akkori keletnémet rendszer fegyverekkel, őrtornyokkal és kutyákkal megpróbálta határain belül tartani az embereket, idegen eszméket pedig kizárni onnan. Sikertelenül, mert az emberek álmai erősebbnek bizonyultak” – fogalmazott. Hans-Dieter Lucas, Németország NATO-nagykövete beszédében elmondta, a berlini fal leomlása váratlan, de nem előzmény nélküli esemény volt. Elképzelhetetlen lett volna az akkori magyar kormány döntése nélkül, hogy megnyitja határait a keletnémet menekültek előtt 1989 szeptemberében.

Az 1953-as kelet-németországi vagy Magyarországon az 1956-os, Csehszlovákiában az 1968-as és Lengyelországban az 1981-es események mind azt bizonyítják, hogy az emberek szabadság utáni vágyát nem lehetett eltörölni sem Kelet-Németországban, sem másutt Európában. November 9-én lesz harminc éve, hogy leomlott a berlini fal. Előtte öt nappal, november 4-én tartották Kelet-Németország történetének legnagyobb tüntetését, több százezren követeltek demokratikus átmenetet. A fal 1961-tól 1989-ig a Kelet és Nyugat közötti megosztottság jelképe volt Európában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-11-07: Világfigyelő - :

Nemzetpolitikai kiértékelő

A Kárpát-medencei óvodafejlesztések, a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program, a testvértelepülési kapcsolatok és a családtámogatások szerepeltek többek között a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási, kulturális, demográfiai és ifjúsági szakbizottsága ülésén – közölte a Miniszterelnökség tegnap.
2019-11-07: Világfigyelő - :

Sztrájkot jelentettek a Lufthansánál

A Lufthansa 1300 járatot törölt a német légiutas-kísérők független szakszervezete mára és holnapra bejelentett sztrájkja miatt. Több budapesti járatot is töröltek.