Családi kalandpark SepsiszentgyörgyönMás helyszínt keres a beruházó

2019. november 8., péntek, Közélet

Az ellenzőkkel és a támogatókkal folytatott egyeztetések, valamint többszöri helyszíni szemle után úgy döntöttek, lemondanak arról, hogy a Honvéd-kút környékén található, legelőként nyilvántartott, de javarészt erdő által borított parcellákon valósuljon meg – önkormányzati hozzájárulással – a rozsnyói dinóparkot is létrehozó sepsiszentgyörgyi HCR Kft. által tervezett családi kalandpark – tájékoztatta lapunkat Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elöljáró szerint a befektetők a Sepsiszentgyörgy és Előpatak közötti útszakasz mentén keresnek új helyszínt, az önkormányzat kettőre tett javaslatot, ezek közül az egyik a Szemerja-Görgő Közbirtokosság területén fekszik.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az elkövetkezendő hetekben dől el, hogy hol lesz megvalósítható a létesítmény. Antal Árpád ugyanakkor köszönetet mondott a kalandpark létrehozását mindenekelőtt a helyszínválasztás miatt ellenző civil csoportosulásoknak, hogy felhívták a figyelmüket a Honvéd-kút környékének kiemelkedő természeti értékeire.

Antal Árpád polgármester szerint az egyeztetések során azt tapasztalta, hogy sok az ellenzője az elképzelésnek, elsősorban a helyszínválasztás miatt, de támogatókból sem volt hiány. Meggyőződött arról is, hogy a bírálók elsősorban a helyszínt kifogásolták, a fenntartások mindenekelőtt érzelmi alapúak, mivel közösségi térnek tekintik a Honvéd-kutat és környékét. Az ő meglátása is az, hogy ezeket meg kell őrizni abban az állapotban, ahogyan a közösségnek megfelel, illetve kategorikusan ki kell zárni, hogy környezetromboló módon bárki beavatkozzon, átalakítsa ezeket a helyeket. De fenntartja azon véleményét, hogy szükség van egy olyan kalandparkra, amely minőségi szórakoztatást és oktatást nyújthat a sepsiszentgyörgyieknek is, ám kizárt, hogy a létesítmény környezetrombolás árán vagy a lakosság akarata ellenében valósuljon meg. Ezért az ellenzők fellépése, valamint az általa a helyszínen tapasztaltak nyomán úgy döntöttek, más terület kiválasztására kérik fel a beruházót. Jelenleg ezt keresik, két lehetséges változat már szóba került, ezek az Előpatakot Sepsiszentgyörggyel összekötő út mentén helyezkednek el.

Az egyik a város által létrehozott napelempark szomszédságában található, ez önkormányzati tulajdonban van, míg a másik az ötös kilométernél, a rendszerváltás előtt létrehozott, mintegy két hektáron elterülő mesterséges tó és környéke. Utóbbi a Szemerja-Görgő Közbirtokosság tagsága által birtokolt területek része. Antal Árpád rámutatott, hogy ő azt is támogatja, hogy a közbirtokosság területén hozzák létre a kalandparkot, miként a másik helyszín is megfelelő lenne. Nem zárható ki az sem, hogy végül a beruházók nem találnak megfelelő területet, s így a kalandpark nem jön létre, amit sajnálna, de a környezetrombolással kapcsolatos elveit fenntartja.

Az elöljáró hangsúlyozta, a civil csoportosulásnak köszönhető, hogy felhívta a figyelmet a Honvéd-kút és az Erdős-oldal Európában is szinte egyedülálló természeti értékeire (a ritkaságnak számító, több száz éves fák borította erdős tisztásokra például), és jelezte, hogy elsősorban emiatt lenne rossz döntés ott megvalósítani a kalandparkot. Antal Árpád elismételte korábban már hangoztatott véleményét: a civil szervezeteknek, aktivistáknak fontos szerepük van egy település életének alakításában, ezért támogatják a létüket, jelenlétüket, és a maga részéről értékeli, hogy Sepsiszentgyörgyön is erős a civil szervezetek tevékenysége. Azt is megemlítette, hogy a beruházás új helyszíne kapcsán is egyeztetni fog a civil társadalom képviselőivel.

A polgármester által említett lehetséges új helyszínek kapcsán megkerestük Csákány Lászlót, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnökét. Elmondása szerint tegnap egyeztetett a beruházókkal, és arról tájékoztatta őket, hogy a nekik megfelelőnek tűnő tó és környéke egyrészt több védett növényfajnak ad otthont, másrészt a közbirtokossági tagok érzelmileg is kötődnek a területhez. Emiatt a közgyűlés tagjai nem egyeznek bele a hosszú távú bérbeadásba. Az egyeztetés alkalmával több, a kiszemelt helyszín szomszédságában található legelőt is ajánlott a befektetőknek, melyeket a közbirtokosság eddig is bérbe adott. Ezeken a területeken nem élnek védett fajok, s környezetrombolás nélkül lenne megvalósítható a beruházás. Csákány László szerint a vállalkozás képviselői terepszemlét tartottak, egyelőre semmilyen egyezségre nem jutottak, de leszögezték, hogy amennyiben valamelyik terület megfelelőnek bizonyul, akkor írásbeli ajánlattal érkeznek. Mivel hosszú távú bérbeadásról tárgyaltak – eladás nem jöhet szóba –, a végső döntést a közbirtokosság közgyűlése hozza meg – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 990
szavazógép
2019-11-08: Közélet - :

Részeg szekeres balesetezett

Személyi sérüléssel és anyagi kárral járó balesetet jelentettek szerda este Erősdről. A helyszínelő rendőrök megállapították, hogy egy szekér úgy haladt el a főúton két parkoló személygépkocsi mellett, hogy első kerekének tengelyével beleakadt mindkettőbe.
2019-11-08: Közélet - Bokor Gábor:

Idén járható lesz a kommandói híd

Jó ütemben halad a Kommandó központjában lévő, a Nagybászka patakán átívelő híd újjáépítése. Az egykori fahíd helyett, melyet tavaly sodort el az árvíz, modern betonhidat épít a kivitelezéssel megbízott bodzafordulói vállalkozó – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől.