Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyIntelligens jelzőlámpák segítik majd a forgalmat

2019. november 8., péntek, Közélet

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Bokor Tibor polgármester előterjesztésére az önkormányzati képviselők a helyi költségvetés módosításáról is döntöttek. A városháza bevételei az év elején tervezetthez képest 197 560 lejjel nőttek, ezt az összeget is be kellett foglalni a költségvetésbe.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

160 ezer lejt költenek a Vigadó Művelődési Ház tűzvédelmi tervének elkészítésére, 400 ezer lejből pedig két intelligens jelzőlámpát vásárolnak, melyeket a Dózsa György és a Molnár Józsiás, illetve a Torjai és az Ady Endre utca kereszteződésénél található gyalogátjáróhoz szerelnek fel még idén. Az elöljáró elmondta: mindkét helyen szabályozni kell a járműforgalmat, hiszen csúcsidőben percekig kell várni járműnek, gyalogosnak egyaránt. Jelenleg Kézdivásárhelyen két jelzőlámpa működik, egyik a Gyárak és a Vasút, a másik a Dózsa György és az 1918. december 1. utca kereszteződésénél, de azok is csak a nap bizonyos szakaszában.

A szakirodalom szerint az intelligens, infrarendszerrel ellátott jelzőlámpák rendkívül hasznosak. A gyalogosok jelenlétét érzékelő eszköznek fontos szerepe lesz a balesetmegelőzésben. A lámpa egy gomb megnyomása után teszi lehetővé az átkelést, miközben – a látássérültek túloldalra jutását könnyítendő – hangjelzést is ad. Az új eszköz különlegessége, hogy intelligens infrarendszere figyeli a gyalogosok áthaladásának sebességét, és ha valaki még az úttesten tartózkodik, a lámpa meghosszabbítja az átkelés (a zöld jelzés) idejét. Ez különösen az idős személyek, kisgyermekesek és  mozgássérültek számára jelent majd nagyobb biztonságot.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 701
szavazógép
2019-11-08: Közélet - Iochom István:

Nem kérik a roma nyelvű helységtáblát Ozsdolán

Brânduș-Dendyuk Szilveszter, Ozsdola község polgármestere átiratot kapott Daniel Vasilétől, a roma közösség képviselőjétől, a képviselőház Emberjogi, vallásügyi és a nemzeti kisebbségek bizottságának alelnökétől, aki arra szólította fel az elöljárót, hogy alkalmazza a törvényt, és a helységnévtáblákon roma nyelven is tüntesse fel a község nevét, hiszen a településen nagyszámú roma közösség él.
2019-11-08: Közélet - Iochom István:

Jövőre strandot avatnak Torján

Torja lesz az első kézdiszéki vidéki település, ahol jövőre strandot létesítenek. Az üvegszálas medencét már leszállították, jövő év május elsején indul a fürdési idény az esti megvilágítással is rendelkező strandon.