Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KézdivásárhelyIntelligens jelzőlámpák segítik majd a forgalmat

2019. november 8., péntek, Közélet

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Bokor Tibor polgármester előterjesztésére az önkormányzati képviselők a helyi költségvetés módosításáról is döntöttek. A városháza bevételei az év elején tervezetthez képest 197 560 lejjel nőttek, ezt az összeget is be kellett foglalni a költségvetésbe.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

160 ezer lejt költenek a Vigadó Művelődési Ház tűzvédelmi tervének elkészítésére, 400 ezer lejből pedig két intelligens jelzőlámpát vásárolnak, melyeket a Dózsa György és a Molnár Józsiás, illetve a Torjai és az Ady Endre utca kereszteződésénél található gyalogátjáróhoz szerelnek fel még idén. Az elöljáró elmondta: mindkét helyen szabályozni kell a járműforgalmat, hiszen csúcsidőben percekig kell várni járműnek, gyalogosnak egyaránt. Jelenleg Kézdivásárhelyen két jelzőlámpa működik, egyik a Gyárak és a Vasút, a másik a Dózsa György és az 1918. december 1. utca kereszteződésénél, de azok is csak a nap bizonyos szakaszában.

A szakirodalom szerint az intelligens, infrarendszerrel ellátott jelzőlámpák rendkívül hasznosak. A gyalogosok jelenlétét érzékelő eszköznek fontos szerepe lesz a balesetmegelőzésben. A lámpa egy gomb megnyomása után teszi lehetővé az átkelést, miközben – a látássérültek túloldalra jutását könnyítendő – hangjelzést is ad. Az új eszköz különlegessége, hogy intelligens infrarendszere figyeli a gyalogosok áthaladásának sebességét, és ha valaki még az úttesten tartózkodik, a lámpa meghosszabbítja az átkelés (a zöld jelzés) idejét. Ez különösen az idős személyek, kisgyermekesek és  mozgássérültek számára jelent majd nagyobb biztonságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2019-11-08: Közélet - Iochom István:

Nem kérik a roma nyelvű helységtáblát Ozsdolán

Brânduș-Dendyuk Szilveszter, Ozsdola község polgármestere átiratot kapott Daniel Vasilétől, a roma közösség képviselőjétől, a képviselőház Emberjogi, vallásügyi és a nemzeti kisebbségek bizottságának alelnökétől, aki arra szólította fel az elöljárót, hogy alkalmazza a törvényt, és a helységnévtáblákon roma nyelven is tüntesse fel a község nevét, hiszen a településen nagyszámú roma közösség él.
2019-11-08: Közélet - Iochom István:

Jövőre strandot avatnak Torján

Torja lesz az első kézdiszéki vidéki település, ahol jövőre strandot létesítenek. Az üvegszálas medencét már leszállították, jövő év május elsején indul a fürdési idény az esti megvilágítással is rendelkező strandon.