Úzvölgyi katonatemetőElkezdődött az első per

2019. november 8., péntek, Belföld

Kezdetét vette szerdán az úzvölgyi temető első, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata által indított per a Bákó megyei törvényszéken – jelezte a jogvédő szervezet. Beszámolójuk szerint szerdán a Hargita megyei önkormányzat is kérvényezte a belépést a perbe. A felperesek a dormánfalvi önkormányzattól az építkezési engedély megsemmisítését és a terület eredeti állapotába való visszarendezését kérik. A szolgálat ugyanakkor bírálja a Bákó megyei prefektust, mivel csak az építkezés utólagos törvényessé tételét kéri az önkormányzattól.

A szolgálat közleménye felidézi, hogy Csíkszentmárton képviseletében előzetes panasz útján május 17-én felszólították a dormánfalvi önkormányzatot, hogy semmisítse meg az építkezési engedélyt és rendezze vissza a területet az eredeti állapotba, majd miután ezt válasz nélkül hagyta a hivatal, a közigazgatási bírósághoz fordultak. Benkő Erika háromszéki parlamenti képviselő, a jogvédő szolgálat igazgatója szerint, amikor vállalták az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos pereket, az volt a céljuk, hogy a temető az eredeti állapotába kerüljön vissza, és a magyar közösség továbbra is méltóképpen gondozhassa, ahogy tette azt az elmúlt évtizedekben. A cél azóta is változatlan, és három pert is indítottak, illetve több panaszuk még vizsgálati szakaszban van – idézi a közlemény Benkő Erikát. Az igazgató szerint bíznak abban, hogy „Románia tanúbizonyságot tesz arról, jogállam, és az ítéletet a bizonyítékok alapján hozza meg a bíróság”. A következő tárgyalási nap december 4. A szolgálat arról is tájékoztat, hogy a szerdai első tárgyaláson Har­gita Megye Tanácsa is kérvényezte, hogy beléphessen a perbe.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 626
szavazógép
2019-11-08: Világfigyelő - :

Rendőri védelmet kapott egy olasz holokauszttúlélő szenátor

Két csendőr kíséri a nap huszonnégy órájában Liliana Segre olasz szenátort, holokauszttúlélőt, miután célpontja lett egy újfasiszta csoportnak – jelentette az olasz sajtó tegnap. Az állandó védelmet Milánó prefektusa rendelte el Liliana Segre biztonsága védelmében.
2019-11-08: Belföld - :

Lelkiismereti szavazásra buzdít az EMNP (Államfőválasztás)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mind a hétvégi elnökválasztáson való részvételt, mind pedig a szavazást a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza. Az alakulat bírálja  az RMDSZ-t, hogy elzárkózik a párbeszédtől a másik két magyar párttal, illetve államfőjelöltjük, Kelemen Hunor kampánya során szinte teljesen elhallgatták a magyar sorskérdéseket.