Több külhoni ifjú keresheti fel a nemzeti emlékhelyeket

2019. november 21., csütörtök, Magazin

Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Rákóczi Szövetség tegnap Sárospatakon. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója és Csáky Csongor, a szövetség elnöke azt reméli, hogy a jövőben az eddiginél is több külhoni fiatal keresheti fel nemzeti emlékhelyeinket.

Az együttműködést keretbe foglaló dokumentumot a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében megrendezett, A vezérlő fejedelem emlékezete című konferencia kezdetén írták alá a felek a Sárospataki Református Kollégium imatermében. Radnainé Fogarasi Katalin emlékeztetett arra, hogy a Rákóczi Szövetséggel már évek óta sikeresen együttműködnek. Ennek köszönhetően keresheti fel minden évben október 22-én és 23-án sok külhoni fiatal a Nöri kezelésében álló nemzeti emlékhelyet, az ’56-os áldozatok, valamint a megtorlás elszenvedői emlékére létrehozott Nemzeti Gyászparkot Rákoskeresztúron.

Lomnici Zoltán, a Rákóczi-emlékév kezdeményezője, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a határokon túl élő magyarok nem ismerhetik meg hiteles forrásból saját nemzetük történetét, az ottani tankönyvek gyakran valótlanságokat tárnak eléjük. Emiatt nagy igény van arra, hogy tisztában legyenek azzal, milyen uralkodóink voltak és miért lehetnek büszkék magyar gyökereikre. Az emlékévek visszaigazolták, hogy ebből a szempontból is hasznosak az ezekhez köthető célzott rendezvények – mondta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1742
szavazógép
2019-11-21: Sport - :

Kikapott Walesben a magyar válogatott (Labdarúgás, Eb-selejtező)

A magyar válogatott 2–0 arányú vereséget szenvedett Wales vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában, így nem jutott ki egyenes ágon a jövő évi kontinensviadalra.
2019-11-21: Magazin - :

Honfoglalás kori magyar sírok (Kiállítás Csíkszeredában)

Honfoglalás kori magyar sírok leletanyagát bemutató kiállítás nyílt kedd este Csíkszeredában a Mikó várban. A Csíki Székely Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum közös kiállítása két bodrogközi temetőben feltárt 92 honfoglalás kori sír leletanyagát mutatja be.