Kiállítás CsíkszeredábanHonfoglalás kori magyar sírok

2019. november 21., csütörtök, Magazin

Honfoglalás kori magyar sírok leletanyagát bemutató kiállítás nyílt kedd este Csíkszeredában a Mikó várban. A Csíki Székely Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum közös kiállítása két bodrogközi temetőben feltárt 92 honfoglalás kori sír leletanyagát mutatja be.

  • Pusztai Tamás, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tart. Fotó: Gábos Albin / Székelyhon
    Pusztai Tamás, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tart. Fotó: Gábos Albin / Székelyhon

A kiállítás fővédnökségét vállaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: a régészetben, a történelemben egységes Kárpát-medencéről szoktak beszélni, ez a tárlat azt jelzi, hogy a múzeumok együttműködése által is egységesül ez a terület. Az államtitkár a legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a mai generáció tisztelje, ápolja és örökítse tovább az ősök által ráhagyott örökséget.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója közölte, ezzel a tárlattal intézményük folytatja a nagy kiállítások sorozatát. Ám ezúttal nem képzőművészeti kiállításról van szó. A csíki múzeumban soha nem volt még időszakos régészeti tárgyú kiállítás, ez a határon átívelő múzeumi együttműködésnek köszönhető.

Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőit mutatja be. A leletanyag olyan emberek sírjaiból származik, akik részt vettek a magyarság új hazájának az elfoglalásában. Az ásatások során a régészek megtudták, hogyan nézhettek ki a honfoglalók, milyen volt a ruhájuk, hogyan készítették fegyvereiket, és a DNS-vizsgálatok segítségével már a szemük, a hajuk színe is ismert. Az interaktív kiállítás révén voltaképpen egy régészeti kutatólaboratóriumban találja magát a néző, amely felkészíti, hogy visszamehessen az időben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2019-11-21: Magazin - :

Több külhoni ifjú keresheti fel a nemzeti emlékhelyeket

Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Rákóczi Szövetség tegnap Sárospatakon. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója és Csáky Csongor, a szövetség elnöke azt reméli, hogy a jövőben az eddiginél is több külhoni fiatal keresheti fel nemzeti emlékhelyeinket.
2019-11-21: Magazin - :

Böjte Csaba kapta a Makovecz-díjat

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója vehette át a Makovecz Imre-díjat az építész születésnapján, tegnap a Héttorony Fesztivál zárókoncertjén a Budai Vigadóban.