Kampány mímelése

2019. november 21., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Nehéz bármilyen műfajba besorolni a két államelnökjelölt kedd esti megnyilvánulását, hosszas, két és fél órás szereplésüket, mely során mindketten bemutatkoztak a nagy nyilvánosság előtt, és úgy tettek, mintha rendkívül nyitottan, minden kérdésre válaszolnának. Mímelték, hogy kampányolnak. Párhuzamosan, egymástól függetlenül, hisz a tisztességes vitát Klaus Iohannis lekezelő fölénnyel elutasította. A második forduló biztos nyertesének tekintett jelölt semmit nem hajlandó kockáztatni, ugyanis volt már arra példa, hogy az elnökjelöltek vitája okozta a vesztét a majdnem hasonlóan biztos befutónak.

Demokrácia szabályai ide vagy oda, Iohannis nem volt hajlandó vállalni a közös szereplést ellenjelöltjével, így kampánystábja kitalálta az amerikai modellre épülő kedd esti fellépését. A válogatott újságírók körében zajló színpadi bemutatkozás moderátora és főszereplője egyaránt ő volt, s abból csak egyetlen fontos elem, a vetélytárs hiányzott. Meglepetést nem okozott, felsőbbrendű volt, sokszor arrogáns, kérdezői pedig letérdeltek elnöki tekintélye előtt, még a legellenségesebb televíziók újságírói sem mertek zavarba ejtő kérdésekkel előrukkolni. Néha egy-egy mosollyal próbálta emberi arcát megmutatni, olykor könnyedséget mímelt, kevés sikerrel. Újdonságot nem tudtunk meg sem eddigi munkájáról, sem terveiről.

Viorica Dăncilă, miután nem sikerült kicsikarnia a személyes vitát ellenjelöltjével, egy órával Iohannis fellépése előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen bárki részt vehetett, minden kérdésre válaszolt. Úgy, mint akinek nincs vesztenivalója, hisz mindent elveszít, ha nem ér el viszonylag tisztességes eredményt, azaz a rá szavazók aránya nem közelít a 40 százalékhoz. Ő is hozta a formáját, tárgyi és nyelvhelyességi hibákkal teletűzdelt válaszai során ugyanazok a gondolatok tértek vissza újra és újra, melyeket már annyiszor hallhattunk az elmúlt hetekben. Volt dicsekvés bőven – akárcsak Iohannisnál –, némi acsarkodás is, a bátor nő képét igyekezett sugározni, aki minden körülmények között megküzd a gonosz férfiakkal. Sikeresnek az ő szereplése sem mondható.

Egy nagy hasonlóság mégis volt a két párhuzamos fellépés között: mindkét jelölt saját táborának üzent, nem is próbálta megszólítani a bizonytalanokat, nem igyekezett meggyőzni ellenzőit. Iohannis úgy értékelhette, nincs szüksége erre, Dăncilă pedig lehetetlen küldetésnek vélhette. Így fellépésük megítélése is ehhez mérhető, az elragadtatott ajnározás és a pocskondiázás két végletében mozog aszerint, melyik oldalról érkezik.

Nem tudtunk meg sok újat a kedd esti bemutatkozásból, és a jelöltekről kialakult benyomás sem változott, nem lett árnyaltabb. Egyikük kicsit európaibb volt, másik valamelyest setesutább, butácskább, ám nehezen hihető, hogy akadt bizonytalan, akit egyik vagy másik oldalra térített szereplésük. Nem oszlott, inkább csak erősödött az érzés: újra, mint már annyiszor, két rossz közül kell a kisebbiket választanunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2019-11-21: Közélet - :

Székenként írják alá a támogatási szerződéseket (Pro Economica Alapítvány)

A Pro Economica Alapítvány bejelentette a Kovászna, Hargita és Maros megyei pályázók számára a de minimis mezőgazdasági program támogatási szerződéseinek aláírási ütemtervét.
2019-11-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsikőröspataki ökumené

Már régebb visszakapta az egyházi vallásos rendezvények és nőegyleti összejövetelek számára alkalmas és tágas közösségi termét a sepsikőröspataki római katolikus egyházközség, amelyben a visszaszolgáltatás előtt a községközpont iskolájának sport- és testnevelésóráit tartották. Fenntartásáról-gondozásáról az egyháztanács mellett az itt sikeresen működő Szent Erzsébet Nőegylet gondoskodik.