Mi, hol, mikor?

2019. november 22., péntek, Mi, hol, mikor?

XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A MAI program: Baróton 8 órától a NECC (Nature Education Community Centre) zárt körű természetismereti foglalkozása a baróti Boróka Nyugdíjas Klub tagjai­val. Házigazda: Dénes Kinga pszichológus, a klub vezetője. Helyszín: a Boróka Nyugdíjas Klub székhelye.

Bardocon 15 órától a NECC zárt körű természetismereti foglalkozása. Házigazda: László Anna-Mária, a Benkő József Általános Iskola biológia szakos tanára. Helyszín: a foglalkozásban részt vevő osztály tanterme. Felsőrákoson 18 órától Az Erdővidék Kultúrájáért Díj átadása a felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoportnak a vidék hírnevének öregbítéséért kifejtett munkásságáért. Laudációt mond Gazda Klára néprajzkutató (Sepsiszentgyörgy) és Jánosi József táncoktató (Sepsiszentgyörgy). Közreműködik az erdőfülei Dobó Néptánccso­port. Helyszín: művelődési ház. Nagybaconban 19 órától a kovásznai Pódium Színjátszó Társulat Szélhámosok című előadása, amelyen három vidám jelenet, A körmenet, Majd a Jegenye és a Víkend kerül bemutatásra. Rendező: Lázár-Prezsmer Endre. Helyszín: művelődési ház.
SZOMBATON: Baróton 18 órától a Székelyföldi Filharmónia (Székelyudvarhely) vonószenekari hangversenye a Városi Művelődési Házban. Műsoron: Edward Elgar: e-moll vonósszerenád, Op. 20, Peter Warlock: Capriol suite, Antonin Dvořák: E-dúr vonósszerenád, Op. 22. Koncertmester: Engel Lehel. Jegyek 20 lejért elővételben megvásárolhatók a Városi Művelődési Házban. VA­SÁRNAP: Bodosban 11 órától az ünnepi istentiszteletet követően dr. Egyed Ákos történész, akadémikus köszöntése 90. születésnapja alkalmából. Helyszín: református templom.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint); vasárnap 19 órától a nagyteremben a Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című elő­adás (rendező: Hegymegi Máté).

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. November 28-án, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játsszák A banda című előadást. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a www.biletmaster.ro oldalon lehet.

Jótékonysági közösségi bál
Sepsiszentgyörgyön az Orchidea vendéglőben ma 18 órától jótékonysági bált szervez a Háromszéki Közösségi Alapítvány. Zenél a Press Tones független sajtózenekar. Az alapítvány küldetése: szebbé tenni a háromszéki emberek életét. Honlap: hka.ro.

Zene
A XIX. HÁROMSZÉK KAMARAKÓRUS-FESZTIVÁL hangverse­nyére ma 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban az Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében. Fellép a sepsiszentgyörgyi Pro Musica, Laudate és Vox Humana, a kovásznai Pastorala, valamint a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus. Karnagyok: Sipos Zoltán, Lőfi Gellért, Szilágyi Zsolt Herbert, Szántó Kinga és Fórika Balázs.
NAGYVÁRADI ÁLLAMI FILHARMÓNIA. Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében ma 19 órától a hangversenyévad második koncertje élén Artur Kaganovskiy orosz-amerikai hegedűművész és karmester áll. Szólista: Regi Álexandros Papa hegedűművész. Műsoron Szergej Prokofjev I. hegedűversenye, valamint Ludwig van Beethoven VII. szimfóniája.
LECKEHANGVERSENY. Ma 10 és 12 órától a sepsiszentgyörgyi leckehangversenyek második felvonása a rágcsálók világába kalauzolja el a gyermekeket. A Codex Régizene Együttes és meghívottjai elő­adásában a Mezei egér – házi egér című mesejátékot tekintheti meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.

Előadások Sepsiszentgyörgyön
TÖRTÉNELMI ELŐADÁS. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében dr. Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem főmunkatársa, hadtörténész tart előadást ma 18 órától Székely határőrök a napóleoni háborúkban címmel.
ELŐADÁS A CUKORBETEGSÉG VILÁGNAPJÁN. Szombaton 10 órától a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete a Sweet Life Egyesülettel közösen előadás-sorozatot szervez a cukorbetegség világnapja alkalmából a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Idén a rendezvényt sorstársak tapasztalatai és elbeszélései is színesítik.

Klosz Péter-emlékfutás
Szombat délután a sepsiszentgyörgyi sportbarátok Klosz Péter, a Román Triatlonszövetség egykori elnöke emléke előtt tisztelegnek egy közös szaladással. A kényelmes tempójú, mindössze 3,5 km hosszú emlékfutás az Erzsébet parkból indul a stadionig, ahol további három kör megtétele vár a résztvevőkre. Az eseményen mindenkit szívesen látnak. Találkozó 16.45-kor a parkbéli kőszínpadnál, mindenki vigyen magával egy gyertyát. (t)

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 24-én, vasárnap ünneplik. Előtte, ma és szombaton előkészületet tartanak a 18 órától kezdődő szentmiséken. Szombaton 16 órától a lelkiségi csoportok szentség­imádást tartanak a templomban. A búcsú napján 10.30 és 18 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A vasárnap esti szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
SZENT ERZSÉBET-NAPI BÚCSÚK. Úzvölgyében november 23-án, szombaton 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja. * Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút november 24-én, vasárnap 17 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő ferences atya, a brassói ferences templom igazgatója.
ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET. November 24-én, vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a kézdivásárhelyi evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám).

Röviden
GÓLYABÁL. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet rendezésében ma 18 órától egy luxusgála keretében idén először adják át a filmszakma legrangosabb elismerését, a Gólya Oszkár díjait. A Városi Gólyabálnak a Vigadó Művelődési Ház nagyterme ad otthont. Az extravagáns show során az iskolák legügyesebb gólyái különböző kreatív, szórakoztató feladatokban mérik össze tudásukat, ügyességüket, hogy kiderüljön, kinek is jár az aranyszobrocska.
MÚZEUMPEDAGÓGIA. A Tündérország örökös követe című Benedek Elek-emlékkiállításra és múzeumpedagógiai foglalkozásra várják Kézdivásárhelyen a diák- és óvodáscsoportokat. A foglalkozás ára 50 lej csoportonként. Időpontfoglalás, egyeztetés 8–16 óráig Dimény Erika múzeumpedagógussal (0751 248 277, dimenyerika.sznm@gmail.ro) vagy az Incze László Céhtörténeti Múzeum telefonszámán:
0267 361 748.
INGYENES FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata pénteken 17 órától ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba a líceum Visky Árpád Drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet.
FELKÉRÉS ALÁÍRÁSRA. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig alá lehet írni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezés támogatására.
KONFERENCIA. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat részeként az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság, a Pro Philosophia Alapítvány és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér interdiszciplináris konferenciát szervez A „világ összegyűjtésének” médiumai. Terek, kapcsolathálók, lokalitás témakörben. A rendezvényre november 23-án, szombaton 10 órától a Magma Kortárs Kiállítótérben kerül sor. Részletek a Magma honlapján.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
HIBAIGAZÍTÁS. A Tamási Áron Színházban ma lesz a nagyváradi Állami Filharmónia hangversenye (nem tegnap, ahogy korábban írtuk). A tévedésért elnézést kérünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-11-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, a szörcsei
TÓDOR ROZÁLIA
(Tilzika néni)
életének 92. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2019. november 23-án, szombaton 14 órakor lesz a szörcsei ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes,
emléke áldott.
Szerettei
4314965
2019-11-22: Nyílttér - :

Az utca hangja

Ö. J., Sepsiszentgyörgy. A Vasile Goldiş utcában van egy buszmegálló, amelynek úgy három-négy évvel ezelőtt valaki nekiment, betörte az ablakait és a padot is.