Néppárti kongresszusDonald Tuskot választották elnöknek

2019. november 22., péntek, Világfigyelő

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esti tisztújító kongresszusán Zágrábban. A tíz alelnöki tisztség közül egyiket a román Siegfried Mureşan nemzeti liberális párti európai parlamenti képviselő kapta meg.

Donald Tuskot, aki az egyetlen jelölt volt, 491 szavazattal 37 ellenében választották meg a párt elnöki tisztségébe, miközben 12 érvénytelen szavazat is volt. Az előző elnök, Joseph Daul francia politikus 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Tusk azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Mint mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség – hangoztatta.

A kongresszus tegnap tíz alelnököt is választott a tizenkét jelöltből. Siegfried Mureşan 331 küldött támogató szavazatát szerezte meg. A további kilenc alelnök: David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Antonio Tajani (Olaszország), Esther de Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária) és Johannes Hahn (Ausztria).

Siegfried Mureşan az Európai Parlament néppárti frakciójában is alelnöki tisztséget tölt be, ugyanakkor uniós biztosnak is jelölte pártja, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen végül a másik román jelöltet, Adina Văleant nevesítette a tisztségre.

A kétnapos kongresszusnak több mint 40 országból 2000 résztvevője volt. Az eseményre több miniszterelnök és államfő is érkezett, többek között Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-11-22: Világfigyelő - :

Százezren torlódtak fel a Balkánon (Bevándorlás)

A migrációs helyzet egyre súlyosabb, a Nyugat-Balkánon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Bécsben a Migrációs Politikát Fejlesztő Nemzetközi Központ magas szintű paneljében.
2019-11-22: Világfigyelő - :

Jövő szerdán szavaznak (Európai Bizottság)

November 27-ére írta ki a szavazást az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete, miután tegnap értékelte, majd hivatalosan is lezárta a meghallgatásokat.